Tlumačov zůstává bez protipovodňových opatření

Tlumačov (Zlínsko) - Po letech vleklých jednání teď Tlumačov na Zlínsku přišel o možnost získat peníze na stavbu protipovodňové ochrany. Obec už sice vykoupila 150 pozemků, na nichž mají hráze vzniknout, se třemi majiteli se ale není schopná dohodnout. Protože už není šance, že by obec stihla hráz postavit a vyúčtovat do roku 2013, musí se projekt o několik let posunout.

Při povodních v roce 1997 patřil Tlumačov k nejpostiženějším obcím Zlínského kraje, velká voda zaplavila několik rodinných domů. Třicet jich dokonce muselo být zdemolováno. Obec od té doby pracovala na projektu protipovodňových hrází, které by ochránily tu část vsi, která leží v zátopové oblasti. Už v roce 2007 měl Tlumačov zpracovanou projektovou dokumentaci na výstavbu hrází v délce čtyř kilometrů, Povodí Moravy přislíbilo investovat 80 milionů korun. Kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům jsou teď ale peníze definitivně pryč.

Ochranný val podle projektu protínal 150 soukromých pozemků. Většina vlastníků byla pro, tři majitelé si ale postavili hlavu a jednání ustrnula na mrtvém bodě. Tato situace trvá už od loňského jara. „Dlouhou dobu to vypadalo, že se s posledními třemi vlastníky domluvíme. Nakonec ani po intervenci pana starosty se tak nestalo,“ potvrdila mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová. Pokud by se přece jen nakonec podařilo poslední majitele pozemků obměkčit, je už teď jasné, že vyčleněných osmdesát milionů státních peněz na novou hráz propadne. Peníze totiž měly být prostavěné do konce roku 2013, kdy evropský program končí. 

Protipovodňová ochrana Tlumačov
Zdroj: ČT24/www.tlumacov.cz

„Je to škoda, protože se to plánuje už od roku 2007 a teď se ještě nějakou dobu dít nic nebude. Nechtějí to prodat tři lidé, kteří tam mají majetky a nelíbí se jim podmínky obce a Povodí Moravy. Spousta lidí po stále živé zkušenosti z povodní jejich odmítání nechápe,“ uvedl Václav Machovský, jehož dům patřil mezi zaplavené.

Starosta Tlumačova se České televizi odmítl vyjádřit. Lidem žijícím v povodňové oblasti ale dochází trpělivost. Nedávno si sami okolo svých domků navezli hromady hlíny, které další velké vodě v jejich domech mají zabránit. „Máme to patnáct roků a od té doby se tady nestalo prakticky nic, co by bylo hmatatelné nebo viditelné,“ posteskl si Jaroslav Michálek, jehož dům patří mezi ohrožené.

Názory místních Václava Machovského a Jaroslava Michálka (zdroj: ČT24)

Stejné problémy jako Tlumačov mají i Troubky a Podhradí

Troubky na Přerovsku povodeň vytopila už dvakrát. Místní se ale stále nedokázali dohodnout na podobě protipovodňových opatření. „U Troubek nepředpokládáme, že i kdybychom letos začali stavět, tak by všechno bylo zkolaudované a vyúčtované do konce roku 2013. Projekt se přesouvá do dalšího dotačního období,“ vysvětlila mluvčí Povodí Moravy Veronika Hrdá.

Už na podzim loňského roku byla jasné, že projekt protipovodňových opatření nestihne dokončit ani Podhradí nad Dyjí. Obec nebude před velkou vodou chráněna nejméně další dva roky. Stavbu hráze brzdí spor o jediný pozemek o rozměru 23 metrů čtverečních. Majitelé se ho odmítají vzdát, obec a Povodí Moravy, do jehož správy řeka Dyje spadá, se proto dohodli, že protipovodňová opatření se tomuto pozemku vyhnou. Úprava projektu ale nebude hotova tak rychle, aby bylo možné stavbu dokončit do roku 2013, kdy musí být přidělená dotace vyčerpaná. Troubky i Podhradí tak budou muset o dotace žádat znovu.

Povodně v Podhradí nad Dyjí
Zdroj: ČT24

Pro obce to znamená několik dalších let strachu z toho, kdy přijdou povodně. „Mohou přijít brzy nebo za několik desítek let, ale určitě přijdou. To víme z historie,“ dodal starosta Podhradí nad Dyjí Oldřich Tesárek (nez.).

Vzhledem k ekonomické krizi je ale možné, že obce si budou muset na vypsání nového dotačního titulu na stavbu protipovodňových opatření počkat. Možná i několik let. A ačkoliv je prioritou státu stavbu hrází podporovat, do budoucna se na zaplacení budou muset obce finančně podílet výrazněji.

Úspěch naopak po letech čekání slavily Kunovice na Uherskohradišťsku. Vloni se povedlo vykoupit všech 130 pozemků, na nichž měla protipovodňová hráz vyrůst. Na rozsáhlé úpravy toku a navýšení hrází bude potřeba sto milionů korun. Velká voda na jaře 2010 způsobila ve městě milionové škody.