Voda z prasklého potrubí vytopila zámek v Napajedlech

Napajedla - Pravděpodobně mrazivé počasí má na svědomí havárii vody na zámku v Napajedlech na Zlínsku. Na nevytápěné půdě zámku prasklo vodovodní potrubí. Voda zatopila téměř tisíc metrů čtverečních třetího patra a poškodila nedávno zrekonstruované zámecké apartmány. Na zámku probíhají likvidační práce, proto je provoz omezen.

„Zasažena byla elektroinstalace, ale voda tekla i elektronickou požární signalizací. Škody jsou odhadnuty na devět set tisíc korun,“ oznámila manažerka zámku Petra Psotková s tím, že hostům museli zrušit rezervované ubytování. Voda protekla nejen do apartmánů ve třetím patře, ale i komínem až do přízemí zámku. Voda poškodila čtyři z celkem 13 apartmánů.

Voda je už odčerpána, nyní se jedná s pojišťovnami, aby se mohlo co nejdříve začít s odstraňováním škod, řekl manažer zámku Zdeněk Mikel.

Manažer zámku v Napajedlech Zdeněk Mikel o škodách (zdroj: ČT24)

Zámecké pokoje jsou aranžované do různých stylů. Pojmenované jsou po potomcích Jana Antonína Bati nebo po šlechtických rodech.

Mrazy už několikrát poškodily vodovody na mnoha místech v regionu

Podle mluvčí Moravské vodárenské Heleny Koutné se na Zlínsku řeší denně minimálně čtyři až šest poruch, dodávka vody však byla většinou zastavena jen v částech ulic. Společnost však kvůli mrazu nemůže v případě havárií dávat lidem k dispozici pitnou vodu z cisteren, jak je to obvyklé.

„Přívod vody v nich by zamrznul ještě dříve, než cisternu z vodáren přistavíme na danou ulici. Opravy poruch se navíc protahují tím, že asi čtyřicet centimetrů půdy je promrzlé, takže se tato vrstva napřed musí rozbít strojově a pak se teprve může začít kopat ručně,“ poznamenala Koutná.