Sociální pracovnice z kauzy týraného Dominika vyvázla s podmínkou

Brno - Za nedostatečné seznámení se spisem dnes soud v Brně potrestal sociální pracovnici Leu Petříčkovou. Uložil jí podmínku. Obžaloba Petříčkové vytýkala neplnění pracovních povinností, kvůli čemuž nedokázala včas odhalit týrání malého Dominika. Za to, že proti rodičům nezakročila, jí hrozil až roční trest vězení. Petříčková se proti verdiktu odvolala, případem se tak bude zabývat brněnský krajský soud.

U soudu dnes vypovídali tři klíčoví svědci – sociální pracovnice Lenka Zatloukalová, která týrání chlapce odhalila, vedoucí oddělení na Brně-střed, kde pracovala Lea Petříčková, a také Dominikova matka.

Soud se shodl na tom, že se Petříčková dostatečně neseznámila se spisem rodiny a v důsledku toho rodině nevěnovala adekvátní pozornost.

Soud ovšem přihlédl k polehčujícím okolnostem – sociální pracovnice nebyla doposud trestaná a podle nadřízeného plnila svoji práci svědomitě. Potrestal ji čtyřměsíčním trestem s odkladem na 12 měsíců – tedy stejně jako před několika měsíci, kdy jí soud uložil trest takzvaným trestním příkazem. Původně tak měla být potrestána bez projednání věci. Podala si však proti rozsudku odpor, protože vinu odmítá. Soud se proto musel začít kauzou zabývat v řádném soudním jednání.

Hovoří obhájce Lei Petříčkové Milan Staněk (zdroj: ČT24)

Ničeho zvláštního jsem si nevšimla, bránila se Petříčková

Petříčková měla zanedbat dohled nad rodinou od září 2009 do dubna 2010. Podle státního zástupce měla ve spisu dostatek indicií ze školy, od dětské lékařky, sousedů a příbuzných týraného chlapce, kteří na špatný stav malého Dominika upozorňovali už dávno. Přesto ke kontrolám rodiny přistupovala laxním způsobem.

„Tak, jak vypadal Dominik na policejních fotkách, rozhodně v době mých kontrol nevypadal,“ trvala na svém Petříčková. Dominika však Petříčková podle obžaloby navštívila asi jen třikrát a stačilo jí, když jí jeho matka řekla, že jsou s ním problémy a že nejí, protože má zdravotní obtíže.

Advokát Petříčkové Milan Staněk:
„Má klientka učinila, co mohla. Spis považovala za běžnou agendu. Jsem přesvědčen, že stíhání mé klientky vyvolala média.“

„Sociální pracovnice u nás byly jen párkrát a když jsem něco potřebovala, šla jsem za nimi sama. O malý vzrůst a nedostatečnou váhu Dominika se nikdo ze sociálního odboru nezajímal ani předtím, než nás dostala na starost paní Petříčková,“ uvedla u soudu matka týraného chlapce.

Týrání chlapce odhalila jiná sociální pracovnice

Zjevné týrání chlapce odhalila až sociální pracovnice z Brna-Židenic, kam se rodina před dvěma lety přestěhovala z Brna-střed. Při návštěvě matky s dětmi na odboru péče o děti všimla, že má chlapec modřiny na krku a ramenou, zhmožděné ucho a jizvy po starších ranách ve vlasech. To Dominikovi zřejmě zachránilo život. 

Lea Petříčková před soudem
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Případ, který jsem převzala, byl poměrně rozsáhlý. Hned mi bylo jasné, že se s touto rodinou bude muset pracovat více,“ vypovídala u soudu sociální pracovnice Lenka Zatloukalová. „Rodiče jsem si pozvala na úřad v dubnu 2010. Matka přišla i s dětmi a díky tomu dostaly věci tak rychlý spád. Děti seděly na chodbě. Všimla jsem si, že Dominik měl nepřirozeně zraněné ucho. S takovým zraněním jsem se nesetkala. S dětmi jsme proto začali mluvit, pak jsme Dominika svlékli a jeho postava rozhodně neodpovídala věku,“ popsala Zatloukalová.

Rodiče Dominika jsou ve vězení a odpykávají si tresty ve výši 6 a 6,5 roku. Rozsudek nad nimi vynesl soud loni v únoru.

Na jednoho sociálního pracovníka připadá příliš mnoho případů

Lea Petříčková se u soudu bránila i tím, že měla na starost 400 spisů, což je neúměrně mnoho. „Na jednoho pracovníka běžně připadá kolem 320 až 400 spisů najednou,“ potvrdil někdejší nadřízený Petříčkové Libor Beránek. Na oddělení sociálně-právní ochrany dětí Brna-středu aktuálně pracuje 13 pracovníků. Ročně prošetřují až 3 600 spisů.

Libor Beránek, vedoucí oddělení právní ochrany dětí na městském úřadu Brno-střed:
„Na jednoho sociálního pracovníka běžně připadá kolem 320 až 400 spisů najednou.“

Případ poukázal na celorepublikový problém. Selhání sociální pracovnice i celého systému v Dominikově případu donutilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ke změnám v legislativě.

Od 1. července by měla vejít v platnost novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která upraví i činnost úředníků. Těm stanoví, jak mají v jednotlivých případech postupovat a bude po nich požadovat, aby ke každé rodině přistupovali individuálně. Pomáhat by jim při tom měli pracovníci z neziskových organizací.

Sociální odbor v části Brno-střed na kauzu zareagoval přijetím dvou nových pracovnic. „Tyto dvě pracovnice se teď specializují na podobné závažnější případy, kde je podezření na týrání dětí,“ uvedl Beránek. Petříčkovou hájil jako svědomitou pracovnici, na kterou nikdy nebyly vážnější stížnosti.

Dominik i jeho sestra Lucie, kteří dosud žili v jednom z Klokánků, už dokonce našli novou rodinu. „Jsme mile překvapení, jak rychle se Dominik vypořádal s tak traumatizujícím zážitkem. Máme radost i z jeho sestry Lucinky, která byla zpočátku velmi negativistická, protože se domnívala, že kvůli Dominikovi přišla o rodiče. Teď už je to dobré a mají se s Dominikem rádi,“ prohlásila ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

Vydáno pod