Do děr v ledu Brněnské přehrady spadli 4 lidé

Brno - Čtyři desítky děr o rozměrech dva krát dva metry vznikly v ledu na Brněnské přehradě. Lidé, kteří v těchto dnech vyrazí bruslit mezi nudapláž a Sokolské koupaliště, by proto měli být velmi opatrní. V této lokalitě se navíc vytvořily vzduchové kapsy a povrch je místy velmi křehký. Propadnutí hrozí i při malé zátěži. Do přehrady o víkendu kvůli neopatrnosti spadli čtyři lidé.

Všechny čtyři lidi, kteří do děr o víkendy spadli, se podařilo včas vytáhnout. Přestože nebezpečná místa byla hned o víkendu označena varovnými páskami. Nějací bruslaři je záhy strhali. „Strážníci dnes prostor znovu zabezpečují proti vstupu a v nejrizikovější oblasti se neustále pohybuje hlídka strážníků, která návštěvníky na nebezpečí upozorňuje,“ uvedl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem. Křehký led se může stát pastí i pro psy.

Na přehradě jsou od rána desítky lidí, které mrazivé počasí nalákalo k procházce nebo bruslení na ledové ploše. Návštěvníci přehrady by měli být velmi opatrní, protože děr v ledu může ještě přibývat. Zvýšenou pozornost proto přehradě věnují i další hlídky policie.

„Z podloží uniká sirovodík, který zvedá teplou vodu ode dna, a ta potom způsobuje rozpouštění ledu. Led má na většině míst tloušťku 28 centimetrů. Přesto jej voda dokáže rozpustit tak, že pak pod člověkem praskne,“ popsal Karel Šmehlík z poříční jednotky Městské policie Brno.

Karel Šmehlík z poříční jednotky Městské policie Brno (zdroj: ČT24)

Hasiči na přehradě trénovali záchranu člověka, který se ledem propadl

„Využili jsme aktuální situace na přehradě a uspořádali mimořádné cvičení. Figurant si vlezl do díry a kolegové jej museli co nejrychleji s pomocí plováků, lan a dalšího vybavení vytáhnout,“ uvedl velitel stanice Přehrada Alexandr Ficek. Letos ještě hasiči na Brněnské přehradě nezasahovali a doufají, že to tak také zůstane.

NO COMMENT: Cvičení hasičů (záběry HZS JMK) (zdroj: ČT24)
Do děr v ledu na brněnské přehradě spadli čtyři lidé (zdroj: ČT24)