Po opravě zadrží Karolinka i desetitisíciletou vodu

Karolinka - Ještě letos na jaře začne Povodí Moravy s opravami vodní nádrže Karolinka na Vsetínsku. Oprava je nutná, hráz totiž prosakuje mnohem více, než bývá na takovýchto vodních dílech běžné. Dělníci přehradu i její hráz zpevní tak, aby si nádrž dokázala poradit i s desetitisíciletou povodní. Opravy začnou v květnu, hlavní práce by měly skončit do konce roku.

Vodní nádrž Karolinka stojí na jednom z nejčistších přítoků povodí Moravy. V jejím okolí nejsou takřka žádné vesnice, které by přítoky znečišťovaly. Průmysl a velké zemědělské podniky zde chybí úplně. Poměrně mladá přehrada, postavená v roce 1985, ale nutně potřebuje opravit. Průsaky vody jsou nadlimitní. „Lidé by si to ale neměli představovat tak, že z hráze tryská voda. Jedná se řádově o litry vody za sekundu,“ uvedl investiční pracovník Povodí Moravy Vladan Sigmund. 

I tak ale Karolinka potřebuje opravy. Podle vodohospodářů dělníci v době výstavby nádrže neodvedli úplně dobrou práci. Na stavbu vyčlenilo Povodí Moravy zhruba sto milionů korun. Cílem je opravit odpadní štolu a těsnicí clonu. 

Hovoří mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová (zdroj: ČT24)

Přehrada slouží především jako zdroj pitné vody, kterou zásobuje celé Vsetínsko a okolí. V zimě domácnostem dodává deset až dvanáct tisíc kubíků vody, v létě ještě více. „Po dohodě s vodárnami budeme samozřejmě pravidelně kontrolovat jakost vody a budeme tomu přizpůsobovat i celou rekonstrukci,“ řekla mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová. 

Vedle funkce zdroje pitné vody slouží Karolinka také jako ochrana před povodněmi. Letošní pro Valachy podprůměrné množství sněhu zvedne hladinu přehrady při jarním tání jen asi o čtyři metry. Běžně to bývá metrů šest. Díky chystaným úpravám bude moci v budoucnu hladina stoupnout i mnohem více. Po rekonstrukci zvládne Karolinka zadržet i desetitisíciletou vodu, jak žádají nejpřísnější evropské normy. „Předpokládám, že při opravě vznikne i nový monitorovací systém, který zjednoduší spojení. Informace by měly jít přes počítač, přes který jich teď projde velice malá část,“ dodal hrázný Václav Skalka.

Pohled z hráze Karolinky
Zdroj: ČT24/ČT Brno