Děti by měly v mrazech omezit pobyt venku

Brno – Silné mrazy ohrožují podle pediatrů zdraví dětí předškolního věku. Lékaři doporučují, aby se děti při teplotách nižších než 10 stupňů pod nulou zdržovaly venku co nejméně. Mateřské školy tak třeba odsunují zaplacené lyžařské kurzy.

Chladné počasí komplikuje život lidem z rizikových skupin, tedy dětem, starým lidem a chronicky nemocným. Kvůli obavám o zdraví dětí musely některé mateřinky upravit plánovaný program. Děti v mrazivých dnech ohrožují nejen tradiční nachlazení a virózy, ale jsou i mnohem náchylnější na omrzliny. Jejich organismus ještě není natolik vyvinutý, aby udržel tělesnou teplotu stejně dobře jako organismus dospělého člověka.

Děti v brněnské mateřské škole na ulici Drobného se dnes navzdory mrazu ven vydaly, učitelky ale musely dopolední procházky o něco zkrátit. Ve městě jsou teploty přeci jen vlídnější. Na lyžařském svahu v Olešnici na Blanensku, kam by měly děti dojíždět na lyžařský kurz, je však po ránu kolem minus patnácti stupňů. „Bohužel jsme museli lyžařský kurz právě kvůli nízkým teplotám odložit. Minus 15 stupňů už je hranice, za kterou poslat předškolní děti ven nemůžeme,“ potvrdila ředitelka školky Lenka Čoupková. 

Mráz dělá radost bruslařům v Lednicko-valtickém areálu (zdroj: ČT24)

Na svahu by děti byly v mrazu celé dvě hodiny. „V takovém případě je důležité, aby instruktor zhodnotil aktuální stav počasí a na základě toho určil, jak mají být děti oblečené,“ uvedl hlavní hygienik Michael Vít.

Podle zkušeností ředitelky Čoupkové mají děti pohybující se delší dobu v silných mrazech tendenci postávat, jsou unavené a začínají jim omrzat části těla. O lyžařskou výuku však malí lyžaři nepřijdou – instruktoři ji pouze odsunuli na únor. Podobného posunutí termínu se dočkalo víc mateřských škol, hlavně na Olomoucku. 

Vyhláška teplotní limity neřeší 

Teplotní limity pro pobyt venku žádná vyhláška nereguluje. Doporučení pediatrů jsou přesto jasná. Matky s dětmi do dvou let měly omezit procházky už od minus pěti stupňů. Děti předškolního věku by pokud možno neměly vycházet při teplotách pod minus 10 stupňů, školáci z prvního stupně pak při minus 15 stupních. Pokud už děti ven vyrazí, měly by být dobře oblečené a venku pobýt maximálně 15 až 20 minut. 

Vedle dětí jsou rizikovou skupinou i staří lidé. Domovy pro seniory ale v zimě venkovní prostory tak jako tak využívají jen minimálně. „Klienty na nízké teploty upozorňujeme, ale opatření zavádíme pouze v omezené míře. Většina našich obyvatel stejně nevychází nebo vychází málokdy,“ uvedl ředitel domova pro seniory na ulici Vychodilova Petr Němec. 

Větší potíže nepůsobí nízké teploty ani brněnskému ústavu pro tělesně postiženou mládež Kociánka. „Ráno se více držíme v budovách, odpoledne už je tepleji. Nejvíc musíme dohlížet na děti s kombinovanou vadou, které jsou na vozíku. U těch je potřeba dohlédnout, aby se pořádně oblékly, delší pobyty venku by jim nesvědčily,“ potvrdil ředitel ústavu Jiří Podlucký.

Mrazivé dny v zoo Lešná

Mrazivé počasí posledních dnů dopadlo také na zvířata ve zlínské zoo. Přestože jsou pro mnohé tučňáci symbolem sněhu a ledu, právě oni se v těchto dnech shlukují u výhřevných lamp, slonům musejí jejich ošetřovatelé mazat vazelínou uši a nohy. Žirafy zase nemohou ven, aby si na zmrzlém sněhu nepolámaly dlouhé nohy. Najdou se však i zvířata, kterým chladné počasí nevadí. Lachtani si pohrávají s ledem ve svém bazénu, zasněžený výběh nevadí ani tygrům či velbloudům.

Silné mrazy odsouvají dětské lyžařské kurzy (zdroj: ČT24)