Židlochovice chtějí zatočit s automaty. Na rozdíl od většiny hned

Židlochovice - Židlochovičtí zahájili frontální útok proti hernám a hracím automatům. Rozhodli se totiž zrušit i ty, které mají výjimku od Ministerstva financí. S šestnácti automaty se jim to podařilo. U 54, o jejichž licenci rozhoduje ministerstvo, čekají na jeho verdikt. Ministerstvo jim ale stejně jako dalším 300 městům vzkázalo, že provozovatelům licence podle jejich vyhlášek sice zruší, ale až za tři roky. Podle právníků by se mělo ministerstvo řídit nálezem Ústavního soudu ČR, který postavil místní vyhlášku o omezení hazardu v jiných obcích nad loterijní zákon, to však zřejmě nehodlá ministerstvo respektovat. A tak Židlochovickým zřejmě nezbude než se obrátit na soud.

Židlochovice se chtějí hracích automatů zbavit za každou cenu. Přijdou sice o čtyři miliony na daních, ale hazard má podle nich natolik negativní důsledky, že raději peníze oželí. „Na konci prosince zastupitelstvo schválilo vyhlášku, která zakazuje od prvního ledna letošního roku všechny výherní automaty jakéhokoliv typu na celém území Židlochovic. Nechali jsme si udělat právní rozbor a jsme přesvědčeni, že na to máme právo. Opíráme se o zákon o obcích a o nález Ústavního soudu ČR, který v září rozhodl na příkladu Františkových Lázní, že obecní vyhláška proti hazardu je platná,“ uvedl starosta Židlochovic Vlastimil Helma (ODS).

Vyhlášku poslali na ministerstvo se seznamem hracích automatů na svém území a a čekají  na výsledek přezkumního řízení. Na jeho konci by mělo být podle židlochovických úředníků zrušení licence. Jejich optimismus přitom podporují i právníci, podle nichž mohou v úspěch doufat díky nálezu Ústavního soudu. Nově totiž mohou obce jejich provozování zakázat na celém území obce. „Dle přechodných ustanovení novelizovaného loterijního zákona se sice říká, že taková vyhláška se nevztahuje na povolení Ministerstva financí vydaná před 1. 1. 2012, a to do konce roku 2014. Nicméně Ústavní soud rozhodl, že obce mohou hazard regulovat bez ohledu na zvláštní zákonné zmocnění. Řídit se přitom mají zákonem o obcích. A to Židlochovičtí dělají,“ vysvětlil právník Lukáš Kozák z advokátní kanceláře Tomáš Rašovský.

Hovoří starosta Židlochovic Vlastimil Helma (ODS) (zdroj: ČT24)

Radnici zatím žádná reakce z Ministerstva financí nepřišla. A tak se alespoň snaží provozovatele upozornit, že musí podle nové vyhlášky automaty odstranit. „Většina z nich se ale zatím tváří, že o ničem neví,“ dodal Helma.

Ministerstvo financí eviduje 300 žádostí o přezkum

Vše je tak v rukou Ministerstva financí, které ale má pro Židlochovické jen napůl dobrou zprávu. „Jejich vyhlášku jsme obdrželi a licenci výherních automatů zrušíme. Ovšem s platností až za tři roky, tedy tak, jak říká novela zákona,“ uvedl náměstek ministra financí Tomáš Zídek. Žádost o přezkum má na stole ministerstvo ze tří set obcí. A na všechny hodlá odpovědět stejně: licence hracím automatům zrušíme, ale až za tři roky. V zájmu ochrany investic provozovatelů terminálů. Tím, co rozhodl Ústavní soud v případě Františkových Lázní a Chrastavy, jimž jeho nález umožnil zakázat automaty už loni na podzim, se nebude ministerstvo řídit. Obcím tak podle něj nezbývá, než se také obrátit na soud.

Náměstek ministra financí Tomáš Zídek (zdroj: ČT24)

Právníci ale říkají jasně: jakmile Ministerstvo financí zjistí kolizi již vydaných povolení s obsahem obecně závazné vyhlášky, je povinno ze zákona zahájit řízení o přezkumu těchto povolení, a tato buď změnit, nebo zcela zrušit. Pokud tak nepostupuje, je to ministerstvo, kdo zasahuje do ústavního práva obcí na územní samosprávu.

Židlochovičtí nejsou jediní

Postoj Ministerstva financí Židlochovické a další, kdo se rozhodli jít radikální cestou, rozhodně netěší. „Až nám přijde od nich odpověď, zvážíme další kroky. Rozhodně se ale nedáme tak lehce a pokud to bude nutné, spojíme se i s dalšími obcemi a půjdeme k soudu,“ dodal rozhodně starosta Židlochovic. Automaty jsou odhodláni vymýtit. Ve Františkových Lázních, kterým dal za pravdu Ústavní soud, je například v rozporu s místní závaznou vyhláškou už pouze jedna herna. A to je pro ostatní obce dobrý příklad. Tvrdému postupu a likvidaci všech výherních automatů je proto nakloněn například i starosta Náchoda. Svoji žádost o přezkum na Ministerstvo financí poslal v předchozích dnech starosta Ondřejova, kde dnes fungují v rozporu s vyhláškou dva automaty VLT. A svoji vyhlášku poslali na Ministerstvo financí i zastupitelé Frýdlantu nad Ostravicí. V dalších obcích se na přijetí radikální vyhlášky, jež chce vytlačit všechny hrací automaty, chystají. Jsou to například radní v Klatovech, v Bílovci u Ostravy a Moravské Třebové. Ti všichni dnes jasně říkají: peníze z automatů nechceme, omezit gamblerství je pro nás důležitější.

Většina měst a obcí z jihu Moravy nechá automaty dožít

Většina měst a obcí chce omezit výherní automaty a videoloterijní terminály také, ale jdou umírněnější cestou. Právě v intencích novely loterijního zákona. Nejdříve vytlačili herny z okolí škol a veřejných institucí a zbavili se výherních automatů, které mohou omezovat samy. Videoloterijní terminály, jimž licenci vydává Ministerstvo financí, proto nechají dožít do konce roku 2014, jak říká loterijní zákon. Stejnou vyhlášku jako Břeclav schválili i v Blansku. Tam je ovšem mnohem méně heren než v Břeclavi. V Kyjově pak nesmí být herny ve vzdálenosti menší než 100 metrů od škol či zdravotnických zařízení. A obdobnou cestou se vydala i Kroměříž a Otrokovice.

S hazardem chce zatočit i Brno, opět po svém a v režii městských částí

Novou vyhlášku omezující hazard na základě zákona o loteriích přijali i zastupitelé v Brně. Dohodli se ale, že z ní vypustí sněmovnou stanovenou tříletou ochrannou lhůtu. Tu stanoví novela loterijního zákona platná od Nového roku. Město tím získalo nástroj, prostřednictvím kterého bude moci ministerstvo žádat o okamžité zrušení videoloterijních terminálů (VLT) v zónách, kde je nechce. Vypuštění tříleté lhůty pro městské části znamená, že od ledna 2012 získají šanci nařídit okamžité ukončení provozu videoloterijních terminálů podle vlastních pravidel.

Židlochovice zakázaly v celém městě všechny výherní automaty (zdroj: ČT24)