Otevření kostnice v Brně se zpozdí. Archeologové našli další hroby

Brno - Na své nové turistické lákadlo - kostnici pod kostelem svatého Jakuba - si Brno počká o několik měsíců déle. Otevření kostnice posunul nečekaný nález dalších hrobů. Archeologové jich tam našli kolem 500, což je asi osmkrát více, než původně předpokládali. Další významný nález čekal na archeology v zadní části krypty, kde byly kosti poskládané velice zvláštním způsobem. Tyto ostatky se památkáři rozhodli zachovat v původním stavu.

„V takzvané třetí komoře archeologové objevili speciální skladbu kosterních ostatků, která se výrazně liší od uspořádání v ostatních komorách. Památkáři se ji rozhodli zachovat i za cenu, že se tím o něco zmenší prostor expozice,“ uvedl odborník na brněnské podzemí Aleš Svoboda. „Pro další generace tu ale zůstane nějaké tajemství do budoucna. Protože my netušíme, co se nachází pod ní,“ vysvětlil záměr s tím, že komora by mohla být prohlášena za kulturní památku.

Kromě 500 hrobů našli archeologové na dně kostnice také 24 rakví s kosterními ostatky. Jedná se pravděpodobně o hroby významných brněnských patricijů a církevních hodnostářů spjatých s kostelem svatého Jakuba.

Aleš Svoboda o nových objevech v kostnici (zdroj: ČT24)

Nečekané nálezy posouvají datum otevření kostnice z dubna zřejmě na léto. Investice se tím navýšila o více než dva miliony korun. Odborníci hovoří o mimořádném objevu, výjimečném v celoevropském kontextu.

Kostnice pod kostelem svatého Jakuba je druhá největší v Evropě. V kryptě je podle odhadů pohřbeno až 50 tisíc lidských koster. Kosti se dočasně přestěhovaly do někdejšího protiatomového krytu pod Kraví horu, kde jsou pro ně nejlepší klimatické podmínky. „Je tam stejná vlhkost a teplota jako v kryptě, pro nálezy je to nejvhodnější prostředí,“ dodal Svoboda. Budoucí expozice v prostoru krypty má Brnu přinést novou turistickou atrakci.

Vydáno pod