Ve většině nemocnic se lednová výplata zvyšovat nebude

Jižní Morava - Lékaři ve většině krajských nemocnic, kteří si prosadili v rámci akce „Děkujeme, odcházíme“ zvýšení platu, přidáno nedostanou. Na nárůst platů o 6,25 procenta v roce 2012 managementy zdravotnických zařízení zatím nemají. A ti, kteří by i měli, se rozhodli buď počkat a nebo peníze vyplatit jen v odměnách, tedy nikoliv v nárokové složce platu. Tak tomu přitom bylo při loňském zvyšování platů, které si lékaři vystávkovali. Odboráři zatím vyčkávají na lednové „výplatní pásky“, až potom zváží, jestli budou znovu organizovat protesty.

„O všem nyní probíhají v nemocnicích jednání. Počkáme do výplaty, která je v jednotlivých nemocnicích kolem 15. až 20. února a pak budeme situaci revidovat. Teprve po tom se rozhodneme, jestli půjdeme do nějaké akce,“ uvedl jihomoravský koordinátor Lékařského odborového klubu Petr Kus.

Jediný ředitel, který navýšil platy lékařským i nelékařským zaměstnancům, je Josef Drbal z brněnské Nemocnice Milosrdných bratří. V rámci memoranda přidal všem 7 procent v jednorázové odměně, a to dokonce předem na celý rok 2012. Na rozdíl od všech ostatních ředitelů dnes říká, že na to měl našetřeno. „Už minulý rok jsme udělali některá opatření, abychom optimalizovali náklady, a proto jsme na to měli,“ prohlásil Drbal.

Většina ostatních nemocnic teprve začne zjišťovat, jestli na zvýšení platů lékařům vůbec mají. Za všechny ostatní managementy nejlépe vystihl situaci lékař a tiskový mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner. V lednové výplatě tam lékaři žádné „vydemonstrované“ peníze nenajdou. „V podstatě nám bylo řečeno, že si na zvýšení platů lékařů musíme najít peníze ze svého. Nedostali jsme totiž stejně jako loni od ministerstva platové tabulky a peníze navíc, a tak je budeme muset hledat v provozních prostředcích nemocnice,“ vysvětlil Jajtner. Hledání rezerv ve vlastních nákladech jim potrvá minimálně do doby, kdy budou znát úhradovou vyhlášku. V ní zjistí, kolik peněz tak budou moci ušetřit jednotlivá oddělení a provozy. „Pak teprve se rozhodneme, kolik se přidá. A rozhodně to nebude v jiné podobě než ve čtvrtletních odměnách,“ dodal Jajtner.

Vyjádření předsedkyně jm. zdravotnických odborů Marie Hrdinkové (zdroj: ČT24)

Jedině jako mimořádné odměny dostanou peníze navíc také lékaři v Úrazové nemocnici v Brně. Napřed ale musí zjistit, jestli se ušetří nějaké peníze například díky zateplení budovy, které proběhlo nedávno. Pokud by chtělo vedení úrazovky přidat všem lékařům, muselo by sehnat dvanáct milionů korun. To je podle stávajícího ředitele Karla Doležala velmi problematické.

Podmínky, za nichž nemocnice lékařům přidají

FN Brno lékařům přidá, ale bude šetřit na obnově přístrojů a dalších provozních nákladech
Fakultní nemocnice U svaté Anny lékařům platy zvýší, ale zváží částečnou redukci některých pracovišť
Úrazová nemocnice v Brně přidá lékařům později, až bude vědět, kolik ušetří například za energie díky úsporám na zateplení objektu
Znojemská nemocnice (a všechny ostatní krajské nemocnice) přidají lékařům ve čtvrtletních odměnách, pokud budou schopny ušetřit na provozních nákladech
Nemocnice Milosrdných bratří zvýšila mzdu všem lékařům i nelékařským pracovníkům o sedm procent v jednorázové odměně na začátku roku 2012

Nemocnice nemohou podle krajského radního pro zdravotnictví Oldřicha Ryšavého ani nic jiného dělat. „Navýšení platů o šest a čtvrt procenta byl slib vlády, ne kraje. Kraj je připraven vyplatit tuto částku formou mimořádných odměn v okamžiku, kdy budou uzavřené smlouvy se zdravotními pojišťovnami a bude jasné, kolik od nich nemocnice dostanou,“ prohlásil radikálně.

Ani ve zdravotnických zařízeních řízených přímo ministerstvem nemá žádný lékař nic jistého. Ve Fakultní nemocnici Brno lékaři přidáno dostanou, ale jen za cenu šetření na vybavení lepšími přístroji na jednotlivých pracovištích. V Masarykově onkologickém ústavu také hodlají rozdávat částku v odměnách. Její výši však chtějí stanovit podle toho, jak se pracovníci zaslouží o úspěch organizace. „Zachováme pouze pravidlo, že v průměru na kategorii zaměstnance bude vyplacena částka odpovídající minimálně šesti a čtvrt procentům,“ prohlásil Radek Policar, náměstek pro právní služby a personalistiku v Masarykově onkologickém ústavu.

Platy zdravotnického personálu se zvýší jen v některých nemocnicích (zdroj: ČT24)