Zlín prodá budovu bývalého soudu

Zlín - Dlouhé roky hyzdí centrum Zlína ruina bývalého okresního soudu. Poslední úředníci ji opustili v roce 2003, od té doby bez užitku chátrá. Vedení města usilovalo o její odkoupení od státu několik let. To se mu ale nepodařilo. Ve výběrovém řízení jeho maximální nabídku překonala soukromá firma. Jenže se ukázalo, že kvůli nejasnostem při porevolučních převodech majetku se Zlín snažil o získání budovy, která mu dávno patřila. Jenže teď se město rozhodlo, že do budovy nebude dál investovat a nabídne ji k prodeji.

Jedna z budov, které patřily do soudního areálu, ještě nedávno sloužila jako azyl bezdomovcům a narkomanům. Poté, kdy se ukázalo, že město je stále vlastníkem domu, nechala zlínská radnice zabazpečit otvory v plotech a ve zdech tak, aby nikdo nemohl neoprávněně do budovy vstupovat. V některých místnostech museli navíc pracovníci údržby podepřít kvůli narušené statice stropy.

Podle náměstka primátora Aleše Dufka (nez.) už majetková komise posvětila návrh na prodej celého areálu. Ten ještě musí schválit rada i zastupitelstvo. To by ale neměl být problém, věří Dufek. Město zatím nemá žádného konkrétního kupce, který by o budovu bývalého soudu projevil zájem. Pokud se budovu prodat nepodaří, chce radnice nechat objekt zdemolovat a parcelu nabídnout k prodeji jako lukrativní pozemek.

Náměstek Aleš Dufek o budově soudu (zdroj: ČT24)

Spory o vlastnictví

Opuštěnou chátrající budovu chtělo město v minulosti od okresního soudu koupit, ale hodonínská firma Delimax nabídla víc. Dvaadvacet milionů korun a chuť investovat další. Zvítězila jen zdánlivě. Kupní smlouvu proměnilo v cár papíru překvapivé zjištění. Podle opomenutého zákona z počátku 90. let budova paradoxně zřejmě už dávno nepatřila soudu, který ji prodával, ale městu Zlínu. Hrozil tak dlouhý spor o určení vlastnického práva.

To se ale na podzim loňského roku vyjasnilo. Ministerstvo tehdy soudu doporučilo, aby se budovy raději rovnou vzdal. „Ministerstvo spravedlnosti se vzhledem k odborným posudkům domnívá, že soudní spor s městem by pravděpodobně neměl naději na úspěch, a šlo by tedy o zbytečné utrácení peněz daňových poplatníků. Navíc by se rozhodování o osudu budovy prodloužilo o několik dalších let. Proto okresnímu soudu doporučilo budovu převést na město,“ řekla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková.