Krajský státní zástupce Coufal čelí kárné žalobě

Brno - Krajský státní zástupce v Brně Petr Coufal čelí kárné žalobě, kterou na něj podal olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan. Coufal měl zneužít pravomoci a sám vyhodnotit trestní oznámení na svou osobu jako pouhý správní delikt. „Nikdo nemůže být sám sobě soudcem. Zjistili jsme, že doktor Coufal konal v trestním oznámení, které se týkalo jeho osoby,“ vysvětlil Ištván důvod podání žaloby.

Podle Ištvana Coufal parkoval své osobní auto na místech, která hradilo státní zastupitelství a měla sloužit pouze pro služební vozy. Sám měl pak rozhodnout, že to není trestný čin.

Trestní řád to vidí jasně: Z výkonu trestního řízení je vyloučen státní zástupce, kterého se posuzovaná záležitost osobně týká. „V takovém případě lze mít pochybnosti o jeho nepodjatosti. Státní zástupce je pak na základě toho povinen vydat rozhodnutí, že je z řízení vyloučen. To je naprosto triviální zásada a státní zástupce se nemůže vymlouvat třeba na to, že ho na to někdo neupozornil nebo mu to nikdo nenařídil,“ uvedl státní zástupce Ištvan.

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan k žalobě (zdroj: ČT24)

Kauza připadla Městskému státnímu zastupitelství v Brně. Podle Ištvana se o ni Coufal přímo na zastupitelství zajímal a požadoval informace po městském státním zástupci, který je mu podřízen. Už to bylo podle Ištvana nestandardní. „K plnění vlastních úkolů tyto informace nepotřeboval. Takové jednání je nepřípustné,“ zdůraznil Ištvan. 

Vyjádření Petra Coufala: „Netuším, co stojí v kárném nálezu, jelikož jsem ho zatím nedostal. Samozřejmě se budu hájit před příslušným kárným senátem, ale tu záležitost teď nebudu komentovat, protože ji sám ani dopodrobna neznám. (…) Je pravda, že svým vozidlem stávám na místě před úřadem, ovšem toto vozidlo několikrát týdně využívám také ke služebním účelům.“

Za každé vyhrazené parkovací místo platí KZS v Brně 46 tisíc korun ročně.

„Domníval jsem se, že se jedná spíše o podezření na správní delikt. Proto jsem ho poslal svému přímému nadřízenému - a to je ministr spravedlnosti. Za šest měsíců jsem ale neobdržel žádné rozhodnutí,“ bránil se Coufala.

O kárné žalobě by měl rozhodovat kárný soud při Nejvyšším správním soudu v Brně. Není jasné, jaký trest Ištvan pro Coufala požaduje. Nelze ale vyloučit, že by mohl žádat zbavení funkce státního zástupce.

Krajský zástupce v Brně Petr Coufal k žalobě (zdroj: ČT24)
Kárná žaloba na Petra Coufala (zdroj: ČT24)