Oprava vily je v nedohlednu, školka se proto přesune

Brno - Oprava Arnoldovy vily je běh na dlouhou trať, zní neoficiálně z úst brněnských politiků. Městská část Brno-sever, která chce peníze na opravu získat z magistrátu, se proto rozhodla vytvořit v těsné blízkosti Arnoldovy vily provizorní montovanou školku. Tam se děti přesunou, až začne rekonstrukce nebo pokud to bude kvůli havarijnímu stavu budovy potřebné.

Podle investičního záměru, který si městská část nechala zpracovat, náklady na rekonstrukci vily dosáhnou částky 66 milionů korun. „Náklady na jednu třídu budou přibližně třicet milionů korun. Jiné alternativy vychází na částku okolo šesti milionů. Je jasné, že peníze bude nutné hledat i jinde než na odboru školství,“ popsala starostka městské části Brno-sever Sabina Tomíšková (ODS). Z neoficiálních vzkazů z magistrátu, který sám bojuje s napjatým rozpočtem, je jasné, že peníze na opravu se v nejbližší době nenajdou.

Radnice se proto rozhodla vyřešit dočasné umístění dětí sama. „Městská část Brno-sever se rozhodla jít cestou modulárního umístění mateřské školy. Toto řešení je nutné ať už z důvodu rekonstrukce, nebo jen havarijního stavu budovy,“ řekla starostka.

Podobná už funguje v Ořešíně, kam se také vedení městské části už bylo podívat. Radnice chce začít stavět co nejdříve, provizorní zázemí školky by tak mohlo fungovat už od září.

Starostka městské části Brno-sever Sabina Tomíšková o případné rekonstrukci (zdroj: ČT24)

„Je to pro mě překvapení, protože zatím tyto informace od zřizovatele nemám. Nicméně zaplať pánbůh alespoň za to,“ uvedla ředitelka školky v Arnoldově vile Lenka Čoupková.

Přesto od následujícího školního roku klesne počet dětí ze současného počtu 75 na nejvýše 50. Hygiena sice školce o rok prodloužila výjimku na fungování v nevyhovující budově, trvala ale na snížení počtu dětí zhruba o třetinu. Od září budou místo tří tříd fungovat v Arnoldově vile pouze dvě.

Žádné z dětí nebude z mateřské školky přemístěno jinam, jedna třída „zmizí“ díky předškolákům, kteří v září nastoupí do základní školy. Nové děti minimálně v příštím roce školka nesmí přijmout.

Rodiče dnes odnesli na radnici Brna-severu petici za záchranu školky

Rodiče dětí, které navštěvují mateřskou školu v Arnoldově vile, dnes přišli s peticí bojující za záchranu zchátralé vily za vedením městské části Brno-sever. Ta má památku ve správě. Petice má politiky upozornit na důsledky neustálého oddalování rekonstrukce budovy. Rodiče chtějí jediné - aby politici splnili svůj slib, že památku opraví.

Rodiče posbírali téměř 850 podpisů na petici, která bojuje za záchranu mateřské školy v této vile. Dalších 569 lidí se podepsalo pod žádost, aby městská část projednala situaci školky.

„Cítíme takové deja vu, protože petici jsme sem nesli právě před dvěma lety. Výsledek? Bohužel žádný. Uvidíme, jak dopadneme dnes,“ řekl jeden z otců, který se předávání petice účastnil. „Je to poslední krok, který můžeme udělat. Chceme, aby kompetentní osoby začaly něco pro záchranu školky podnikat,“ dodala jedna z matek. 

Vedení městské části petici převzalo osobně a jednalo s rodiči

Rodiče se sešli se starostkou městské části Sabinou Tomíškovou (ODS) i s ostatními místostarosty. „Rozumím vašim obavám i netrpělivosti. Ale na problému školky intenzivně pracujeme - jednali jsme například se zástupci hygieny a poté, co jsme jim ukázali plány, se rozhodli prodloužit výjimku ještě o jeden školní rok, tedy do srpna 2013,“ uklidňovala rodiče na jednání Tomíšková. Podle ní prodloužená výjimka dá městské části čas pro zpracování projektu.

NO COMMENT: Schůzka rodičů se zástupci městské části byla chvílemi bouřlivá (zdroj: ČT24)

Investičním záměrem se bude zabývat pracovní skupina

Na konci ledna se sejde pracovní skupina, v níž jsou zástupci investičního odboru magistrátu i městské části, aby projednala další kroky. „Budeme jednat o zpracovaném investičním záměru. Odhadované náklady na rekonstrukci jsou vysoké, cenu musíme také probrat,“ odpovídala náměstkyně primátora Jana Bohuňovská (ODS). Podrobnější informace podle ní vzejdou právě ze schůzky. Pro rodiče znamenají nekonkrétní výroky politiků jediné - v krátkodobém horizontu se s rekonstrukcí nedá počítat. 

Problémy Arnoldovy vily

2007 Od tohoto roku funguje mateřská škola ve vile jen díky hygienické výjimce.

Únor 2010 Secesní vila se stala památkou. Šance na zahájení rekonstrukce, o které se už deset let mluvilo, se zmenšila – oprava památky bude podle politiků výrazně dražší, než se očekávalo. Je ale nutné co nejdříve s ní začít, mateřská škola má výjimku pouze do roku 2011. Pokud se do té doby špatný technický stav budovy nezlepší, školka zanikne.

Září 2010 Rodiče dětí sepsali petici bojující za zahájení rekonstrukce a přinesli ji místostarostce městské části Brno-sever Zdeňce Tůmové.

Prosinec 2010 Ve vile se rozbil kotel, v místnostech proto teplota klesla až na 16 stupňů. Nejnižší přípustná hodnota je přitom 20 stupňů. Děti proto musely být hodně oblečené a většinu dne trávily v pohybu. Kotel městská část ihned opravila, zároveň řekla, že na opravě rozpadající se vily se bude muset podílet i město. Politici se shodli, že její oprava je politickou prioritou.

Duben 2011 "V rozpočtu máme 4,5 milionu korun, takže předpokládám, že projektová dokumentace by někdy během toho léta měla být v konkrétní podobě," slíbil tehdy místostarosta Brna-severu Ivan Svoboda (ODS).

Prosinec 2011 -  O více než půl roku později však není hotový projekt, ale pouze investiční záměr. Na projektovou dokumentaci přitom jako na smilování čeká mateřská škola, hygienická stanice i brněnský magistrát. „Jakmile bude hotová, je šance v roce 2013 zahájit rekonstrukci,“ řekl mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Rodiče mezitím připravují další petici. Jsou rozčarovaní z toho, že ani po letech slibů se vila tolikrát slibovaných oprav nedočkala. Vedení městské části se ale brání, že dělá, co může. 

Vila patří mezi čtyři nejohroženější památky. Všechny na opravu čekají

Arnoldova vila je od ledna na seznamu neohroženějších památek České republiky. Pomůže jí to získat peníze na opravu? Žádné z podobně ohrožených památek v Brně zařazení na seznam zatím nepomohlo.

Klášter františkánů je památkou od roku 1958. Částečně zrekonstruovaná je malá část objektu se žlutou fasádou. Slouží totiž jako fara a klášter kongregace Petrinů. Ostatní části jsou nevyužívané a prázdné, mají narušenou statiku. Ve špatném stavu je také cenný barokní portál s plastikou sv. Josefa na uličním průčelí do Františkánské ulice. Kámen ke povrchově narušený a popraskaný.

Sousoší Loučení Krista s P. Marií se nachází na nádvoří minoritského kláštera. Památkou se sousoší stalo v roce 1958, od té doby ale chátrá. Příčinou nynějšího havarijního stavu je dlouhodobá nedostatečná péče o památku. Mušlový vápenec, ze kterého je sousoší vytvořeno, je do hloubky narušen a na povrchu se vytvořila krusta. Poškození došla tak daleko, že části sousoší odpadávají.

Poslední nejohroženější brněnskou památkou je portál tunelu č. 1 na trati Brno - Česká Třebová v městské části Maloměřice. Portál musel v roce 1995 ustoupit rekonstrukci tunelu a na svoje původní místo už se nevrátil. Kamenné kvádry, které jsou barevně označeny, nyní leží na kolejišti podél ulice Babická a chátrají. V roce 2009 městská část projevila zájem o znovupostavení portálu. Pokud sežene finance, čeká stavaře obří skládanka o 320 kusech a váze několika tun.

Arnoldova vila - zpečetění osudu (zdroj: ČT24)