Mírné klima svědčí houbám, rostou hlívy i penízovky

Jižní Morava - Desítky houbařů pravidelně vyrážejí do lesů a díky nezvykle teplému počasí si domů odnášejí hlívy, penízovky nebo Jidášova ucha. Jejich hledání je v posledních dnech složitější, houby jsou na mnoha místech schované pod sněhovou peřinou. Přitom ještě začátkem ledna díky téměř podzimnímu počasí rostly i houby typické pro říjen nebo listopad.

„Pro mnohé houbaře je letošní zimní sezóna lepší než ta uplynulá letní, kdy kvůli suchu nic nerostlo. Teď bylo dlouho nad nulou a hodně vlhko, což jsou pro houby velmi dobré podmínky,“ srovnal roční období mykolog Vladimír Antonín. 

Hřibovité houby teď sice nerostou, pozorní houbaři ale nachází jiné chutné houby. „Najít se dá penízovka sametonohá, na bezech nyní roste také houba, které se lidově říká Jidášovo ucho,“ popsala mykoložka Hana Ševčíková. Právě penízovka je typicky zimní houba, která kromě období velkých mrazů roste celou zimu.

Sbírání hub v zimě má svoje zvláštnosti. „Když není sníh, tak se houbaří lépe, protože jakmile napadne, tak houbař musí chodit na svoje osvědčená místa a houby schované pod sněhovou peřinou odkrýt. Vzít si s sebou smetáček a ometat půl hektaru lesa, jestli tam něco není, to nejde,“ řekla s úsměvem mykoložka.

  • Houby rostou i v zimě zdroj: ČT Brno
  • Penízovka sametonohá zdroj: ČT Brno

Díky nezvykle teplému počasí je zima hodně atypická. Ještě začátkem ledna rostly i houby, které se obvykle sbírají na konci podzimu. „Nerostly houbařsky atraktivní houby, když někdo našel bedli, tak nebyla k jídlu. Rostly ale penízovky kuželovité, strmělky a také hlíva ústřičná,“ dodala Ševčíková.

Mykoložka Hana Ševčíková o sběru hub v zimě (zdroj: ČT24)

Z penízovky se dá uvařit polévka, je ale dobrá i pod maso, hlíva ústřičná je chutná na všechny způsoby. Sbírání hub je v zimě bezpečnější než v létě, protože nic jedovatého neroste.

Na houbách v zimě (zdroj: ČT24)