Šampionem pro rok 2012 se stal Ryzlink vlašský z Valtic

Mikulov - Ryzlink vlašský, výběr z hroznů, ročník 2009 od Vinných sklepů Valtice. Toto víno je podle hodnotitelů ze Salonu vín to nejlepší, co mohou české a moravské vinice v roce 2012 nabídnout. Kromě národního Šampiona degustátoři prestižní soutěže vybrali také stovku nejlepších vzorků. Ty budou v Salonu vín ve valtickém zámku celý rok vystaveny a návštěvníci je mohou ochutnat.

„Jedná se o minerální, velmi vyvážené víno s krásnou strukturou a dlouhou dochutí, která je  typická pro nejlepší Ryzlinky vlašské z vápencových půd v okolí Pálavy. Jsme velmi rádi, že jsme ve velmi silné konkurenci naší nejprestižnější soutěže tento titul získali,“ popsal svoje dojmy krátce po vyhlášení výsledků ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný.

Titul Šampiona vloni porotci v rámci Národní soutěže vín vyhlašovali poprvé. Nejlepším vínem se stalo Veltlínské zelené, výběr z hroznů 2009, ze Zámeckého vinařství v Břeclavi. Porotci je ohodnotili jako skvěle vyzrálé bílé víno s plnou chutí ze slunného ročníku.

Porotci vybírali ze čtyř stovek přihlášených vzorků od 85 vinařství, které uspěly v oblastních soutěžích. „Vína ve výběru šampiona byla velmi vyrovnaná. Chtěl bych ocenit velmi vysokou úroveň nejen bílých, ale i červených vín,“ řekl předseda hodnocení Josef Balík.

„Salon vín ČR má už takovou tradici, že se účast v hodnoticí komisi stala prestižní událostí i v očích našich nejlepších degustátorů. Díky tomu lze garantovat, že nejlepší moravská a česká vína hodnotí také nejlepší moravští a čeští degustátoři,“ dodal hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz. Svoje hodnocení sice degustátoři ukončili, dnes však prozradili pouze jméno národního Šampiona pro rok 2012. Stovku vín, která se do Salonu vín probojovala, zveřejní až na slavnostním vyhlášení soutěže 14. února v Praze.

Salon vín České republiky je prestižní ocenění pro 100 nejlepších českých a moravských vín. Vína jsou vybírána v rámci nejvyšší Národní soutěže vín v České republice. Na vlastní soutěž navazuje celoroční degustační expozice ve sklepení zámku ve Valticích.

Hodnocení vín v Salonu vín

Už v prosinci loňského roku proběhlo první kolo hodnocení Salonu vín. Porotci měli za úkol vybrat ze všech přihlášených vzorků dvě stovky nejlepších. Ty postoupily do druhého kola, z něhož vzešlo sto nejlepších vín s titulem Salon vín 2012, absolutní Šampion a vítězové kategorií. Slavnostní otevření nového ročníky Salonu vín se uskuteční 24. února 2012 ve sklepních prostorách valtického zámku.