Elektronický zápis do školek stále nefunguje

Brno – Denně desítky telefonátů rodičů, které zajímá, jak tedy mají svoje dítě přihlásit do mateřské školy. Takovému náporu nyní čelí ředitelé mateřských škol v Brně. Do následujícího školního roku se totiž mají děti zapisovat pomocí elektronických přihlášek, systém ale ani po dvou letech příprav ještě nebyl zprovozněn. Ředitelé tak zatím mohou rodičům říct jediné - ještě chvíli vydržte čekat.

„Přihlášky zatím nevydáváme, stále totiž čekáme na rozhodnutí, jestli zápis na příští rok proběhne elektronicky, nebo klasicky,“ popsala situaci ředitelka Martina Klečková z MŠ Jánská v Brně.

Podle původních předpokladů měl sněm starostů městských částí o zavedení systému rozhodnout dnes, starostové se ale na bouřlivém jednání nedohodli. „Výsledek jednání je takový, že ještě jednou projednáme systém s městskými částmi, které s ním nesouhlasí. Proto se až 18. ledna rozhodne o tom, jestli projekt spustí,“ vysvětlil další kroky vedoucí odboru školství brněnského magistrátu Martin Jelínek. 

Ředitelka mateřské školy a šéf odboru školství o elektronickém systému (zdroj: ČT24)

Co rozhodne o přijetí dítěte?

Věk, bydliště, délka docházky a zda do školky chodí i sourozenec. Nesouhlasící starostové městských částí kritizovali to, že přihláška dítěte nedává rodičům možnost preferovat některé ze zařízení.

Systém obsahuje řadu chyb, říkají městské části

Proti zavedení systému se předběžně postavilo sedm městských částí z 28. „Nejsme proti systému samotnému, ale vadí nám chyby, které v něm vidíme. Podle nás systém nedostatečně zohledňuje bydliště rodičů a za zásadní považujeme také to, že rodiče nemohou napsat do přihlášky svoje upřednostňované školky,“ řekl starosta městské části Žabovřesky Marek Šlapal (ČSSD). Chyby podle něj může magistrát snadno odstranit přepracováním systému. „Od dalšího roku může klidně fungovat, ale teď už to řešíme pozdě,“ doplnil.

Podle Jelínka řada městských části elektronický systém nepochopila správně a během jednání změnila názor. „Věříme, že budou následovat další a nakonec systém podpoří. V současné době stále počítáme s tím, že bychom elektronický zápis zavedli ještě letos. Dotklo by se to jen přijímacího řízení, které by se konalo o něco později než obvykle,“ oponoval vedoucí odboru školství Jelínek. Pokud městské části souhlasit nebudou, děti se budou přijímat klasicky.

Podle ředitelky Martiny Klečkové by se systém měl zavést, protože přináší řadu pozitiv. „Přijímání dětí bude průhlednější a rodiče si sami mohou zjistit, jak přihláška dopadla,“ uvedla. Odstranila by se tak situace, kdy si rodiče podají deset přihlášek a dítě je přijato na několik školek. Ty ale až v září zjistí, kam dítě ve skutečnosti nastoupilo. V některých tak zůstanou zbytečně prázdná místa.

Problémy systému zápisu do mateřských škol (zdroj: ČT24)