Brno zpřístupní podzemní labyrint kolektorů

Brno - Už na jaře se veřejnosti otevře další část brněnského podzemí. Technické sítě chtějí otevřít labyrint kolektorů pod historickým jádrem. V kolektorech jsou uloženy veškeré technické sítě, tedy kanalizace, parovody nebo telefonní kabely. Vstupovat se do nich bude v Josefské ulici v centru Brna.

„Zpřístupněním kolektorů jsme chtěli vyjít vstříc odborné i laické veřejnosti. Jedna prohlídková trasa bude dlouhá 400 metrů, druhá 700. Otevřít je chceme v květnu,“ popsal generální ředitel Technických sítí Brno Jaromír Machálek.

Kolektory v sobě mají stávající inženýrské sítě, ale umožňují také uložení nových. Díky nim se Brno v budoucnu vyhne rozkopávání ulic a silnic. Další výhodou kolektorů je to, že v nich uložené sítě mají mnohem delší životnost než ty uložené v zemi. 

Kolektory jsou podzemní objekty, které umožňují vedení a ukládání inženýrských sítí tak, že zůstávají přístupné pro kontrolu, opravy a údržbu. Do kolektorů se umisťuje kanalizace, parovody, telefonní a optické kabely, apod. Do kolektorů se mohou dodatečně ukládat i další sítě, například počítačové nebo optické, jejichž ukládání mimo kolektory je velmi náročné. 

                                                                                    zdroj: Technické sítě Brno

NO COMMENT: Současný stav kolektorů pod Brnem (zdroj: ČT24)

V Brně se kolektory hloubí už od 70. let minulého století, v polovině 90. let se rozhodlo o investování bezmála dvou miliard do rozšíření sítě kolektorů. V současnosti je v zemi uloženo celkem 21 kilometrů kolektorů, z toho více než sedm kilometrů tvoří kolektory hlubinné, uložené až 35 metrů pod povrchem.

Brno už otevřelo Labyrint pod Zelným trhem a Mincmistrův sklep
Podzemí pod Zelným trhem i Mincmistrův sklep na Dominikánském náměstí se staly největším turistickým lákadlem roku v Brně. V obou byly připraveny nové expozice, které mají, podle tvůrců, prvky zážitkové turistiky. Sklepní labyrint pod Zelným trhem má největší a nejširší komplex návštěvnické trasy. Návštěvníky provází téměř dvaceti sklepy. Otevření obou prostor se připravovalo dlouhá léta. Stavební úpravy stály sto milionů korun.