Stát se zbavuje posledních opuštěných budov po celnících

Jihomoravský/Zlínský kraj - Před čtyřmi roky je opustili poslední úředníci, dnes slouží jako kanceláře, sklady, muzea či dokonce domy s pečovatelskou službou. Poslední z opuštěných celních budov na jihu Moravy a ve Zlínském kraji však čekaly na své nové využití až doposud. Ve Střelné má vzniknout ubytovna a pneuservis, tu mikulovskou příští týden převezme Ředitelství silnic a dálnic.

Poslední stále prázdná budova někdejší celní správy na východní Moravě se nachází v obci Střelná na Vsetínsku. Její využití má být velice pestré.

„Vzniknou tam kancelářské prostory, pneuservis, autooprava či ubytovna pro dělníky, kteří budou pracovat na chystaných investičních akcích obce,“ uvedl starosta obce Petr Kráčmar. Střelná podle něj plánuje kopání kanalizace a opravu železničního tunelu. „Část ubytovacích kapacit bude sloužit také pro turisty,“ slíbil starosta.

Budovu malé obci se šesti sty obyvateli pronajal Zlínský kraj k letošnímu 1. lednu za symbolickou jednu korunu ročně. Obec si od jejího využití slibuje, že tím pomůže svému rozpočtu - její příjmy totiž rok od roku klesají.

Ne všude ale převzetí objektů po celnících provází takové nadšení. Naopak vedení obce Březová je považuje za danajský dar - nějaký projekt na využití budovy už sice má připravený, chybí mu však peníze. „Obec má momentálně úplně jiné priority,“ krčil rameny starosta Březové Josef Trecha. Budova tak už několik let chátrá, navíc se stala cílem útoků vandalů.

Inspirovat by se Březované mohli třeba v nedalekém Strání, kde budovu využívá hned několik firem, podobně jako ve Starém Hrozenkově, kde dnes sídlí opravna aut a velkosklad čajů.

Na jižní Moravě jsou z celnic i muzea

Také osudy bývalých celnic v Jihomoravském kraji jsou různé. Například v Hodoníně od loňského léta funguje společná česko-slovenská policejní služebna. Ve Valticích už na jaře otevřeli Muzeum železné opony, symbolicky právě v místech, kde za totality přišla o život řada Čechů toužících po svobodě. Další muzeum - tentokrát zaměřené na historii celnictví - je plánováno také v Hatích. Zatím ale chybí peníze.

Poslední pohraniční objekt na jihu Moravy, jehož budoucnost zůstávala až dosud nejistá, je jedna z bývalých celních budov v Mikulově. Od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových by ji příští týden mělo oficiálně převzít Ředitelství silnic a dálnic.

Vydáno pod