Řidič trolejbusu stráví ve vězení čtyřicet měsíců

Brno – Tři roky a čtyři měsíce si ve vězení odsedí řidič trolejbusu Milan Hladký, který podle znalců zavinil loni v květnu v Brně-Černých Polích srážku svého trolejbusu s tramvají. Nehoda si vyžádala život seniora a 14 lidí se při ní zranilo. O rozsudku dnes rozhodl brněnský městský soud. Muži hrozil až desetiletý trest, porota přihlédla ke skutečnosti, že se Hladký za svou chybu několikrát omluvil. Po incidentu se zhroutil a dosud trpí vážnými psychickými problémy. Kromě vězení mu soud uložil také zákaz řízení na pět let a povinnost uhradit dopravnímu podniku škodu na vozidlech.

Podle své výpovědi si není vědom toho, že vjel do křižovatky na červenou, a zavinil tak kolizi. Tvrdí, že si na události před střetem nevzpomíná, vybavuje si jen náraz. Svědci a znalecké posudky ale hovoří o tom, že vjel do křižovatky na červenou.

„Byl nervózní, nechtěl už cestujícím ani otevírat dveře, dával lidem naprosté minimum času na nastupování. Zjevně hodně spěchal. Jasně jsem viděla, že na semaforu svítí červená,“ vypověděla u soudu cestující z havarovaného trolejbusu Věra Hladíková. U soudu dnes vypovídalo celkem sedm svědků, ve výpovědích se shodovali.

„Nehoda měla fatální následky. Hladký sice u soudu vyjádřil lítost, ale stále popírá, že jel na červenou a že pospíchal,“ uvedl státní zástupce Jaroslav Mezník v závěrečné řeči. Za přečin obecného ohrožení muži navrhl trest s polehčujícími okolnostmi v dolní čtvrtině sazby.

Součástí trestu pro Milana Hladkého je také pětiletý zákaz řízení motorových vozidel a povinnost uhradit dopravnímu podniku vzniklou škodu na vozidlech.

Nehoda se stala v polovině května v křižovatce ulic Provazníkova a Lesnická

V polovině května letošního roku do trolejbusu linky 37, který vjel do křižovatky na červenou, narazila křižující tramvaj linky 9. Vykolejila, zatímco trolejbus se roztočil kolem své osy.

Z trolejbusu při nehodě vypadl rozbitým zadním oknem sedmdesátiletý muž. Letěl několik metrů, dopadl na protijedoucí auto a na následky zranění na místě zemřel. Další tři cestující včetně řidiče utrpěli těžká poranění, šest cestujících bylo zraněno středně těžce a pět lehce.Trestní stíhání řidiče trolejbusu zdůvodnila policie hrubým porušením pravidel silničního provozu. Řidiče policie ze zavinění nehody podezírala od začátku, podporovaly ji i výpovědi svědků. Několik týdnů po incidentu však vyšetřovatelé nemohli muže vyslechnout, jelikož byl ve špatném psychickém stavu.

NO COMMENT: Nehoda tramvaje a trolejbusu v Brně (zdroj: ČT24)