Otrokovice zakázaly vjezd do města kamionům

Otrokovice - Dopravní značky zakazující vjezd do města nákladní dopravě, která nemá výjimku, dnes ráno nainstalovali v Otrokovicích. Značky mají vyřešit obrovský nárůst dopravy ve městě poté, co Otrokovice otevřely obchvat, kterému se ale kvůli zpoplatnění řidiči raději vyhýbají. Výsledek? Praskající domy, hluk, smog, vyšší nehodovost a ucpané silnice. Tomu teď radnice řekla dost.

Obchvat je od začátku roku napojený na dálniční síť a zpoplatněný. Řidiči, kteří nemají dálniční známku, proto raději jedou přes centrum města. Vedení města proto už před časem schválilo zákaz vjezdu vozidel na 7,5 tuny do města. „Využíváme maximálních možností, jak ochránit naše město od nadprůměrné intenzity dopravy,“ vysvětlil místostarosta Otrokovic Milan Plesar (nez.). 

Značky začnou oficiálně platit až 1. ledna, do té doby řidiče nákladních aut policisté kontrolovat nebudou. V novém roce ale na dodržování dopravních značek chtějí dohlédnout. „Pokuta je ve správním řízení od patnácti set do dvou a půl tisíc korun. O body už ale řidiči nepřijdou.“ uvedla vedoucí dopravně správního odboru otrokovické radnice Renata Krystyníková. 

Majitelé autodoprav nejsou z kroku Otrokovic nadšení, ale jak sami říkají, nemají jinou možnost než dopravní značku respektovat. Zároveň musí v novém roce počítat s tím, že se jim cena dopravy prodraží. „I desetikoruna za každé projetí obchvatem se v nákladech za celý rok významně projeví,“ tvrdí. 

Například kvítkovickou křižovatkou denně projede přes 25 tisíc aut. Vedle řidičů jedoucích na Uherské Hradiště a do Zlína tuto cestu volí také ti, kteří chtějí ušetřit za dálniční známku. Místo obchvatu proto volí cestu středem města.

Otrokovičtí žádali o to, aby obchvat dočasně mohli použít bez známky

Otrokovice se snažily s ministerstvem dopravy dohodnout alespoň na tom, aby byl obchvat bezplatný do doby, než bude dokončena jeho jihovýchodní část. V červnu podepsaly Otrokovice se zástupci okolních obcí společnou deklaraci za zrušení mýta. Už dříve poslaly k rukám ministra dopravy několik dopisů prosících o totéž. 

Ministerstvo ale neustoupilo. „Do dnešního dne byla reakce ministerstva taková, že výjimka nebude udělena. My jako Otrokovice tudíž nemáme jinou možnost, než jít cestou zákazu vjezdu,“ uvedl radní Otrokovic Jaroslav Tkadlec (Nový impuls). K situaci se před časem vyjádřilo i ministerstvo. „Obce v drtivé většině požadují stavbu obchvatu za státní peníze, souhlasí se vším, tzn. i se zpoplatněním. V momentě, kdy je obchvat hotový, tak zpětně žádají, aby zrovna u nich se neplatilo,“ řekl před časem mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský. Vláda se navíc obává, že by se otrokovická výjimka stala precedentem pro ostatní města. Stejnou žádost vzneslo na ministerstvo také Brno nebo Kroměříž.

Vydáno pod