Na 4 roky do vězení poslal soud „nemocničního“ podvodníka

Brno - Brněnský městský soud poslal dnes na čtyři roky do vězení Radka Bečáka za to, že v nemocnicích okrádal pacienty i zdravotníky. Aby mohl krást, nechal se celkem sedmdesátkrát hospitalizovat. Celková škoda se odhaduje na 700.000 korun. Sedmatřicetiletý muž se ke všemu přiznal. Krádeže zdůvodnil tím, že ho k nim dohnala jeho závislost na drogách a nedostatek peněz.

„Podle obžaloby se tento  muž měl v období od ledna 2010 do března 2011 nechat celkem v 72 případech hospitalizovat,“ uvedla mluvčí městského soudu v Brně Gabriela Stočková. Muž si od lékařů nechal provádět nejrůznější vyšetření a úkony  i přesto, že mu nic nebylo. Navíc zdravotnická zařízení střídal. Podle mluvčí tak zdravotní pojišťovně způsobil škodu, která přesahuje 680 tisíc korun. To však není jediný prohřešek, kterého se Bečák dopustil. Kromě podvodu je totiž obviněný i z krádeže. Během svých pobytů v nemocnici totiž pacientům na pokojích, ale i zdravotníkům kradl věci. 

Obžalovaný navštěvoval nemocnice v celé republice. Ve Fakultní nemocnici Brno navštívil úrazovou chirurgii, ukradl tam peněženku a mobil, v pražském Motole ukradl peněženku a 2 mobily. V Ústí nad Labem na oddělení ORL ukradl mobilní telefon, peníze a DVD přehrávač. Za dobu svých návštěv v nemocnicích si přišel na více než 50 tisíc korun. 

Bečák se dnes za vše, co způsobil, omluvil. Tvrdil, že touha po drogách byla silnější než jeho vůle. Je bezdomovec, proto hospitalizace pod smyšlenými důvody řešila více jeho problémů. Získal rychle ubytování a stravu, byl v teple a mohl krást.

Nyní se účastní léčby závislosti v Psychiatrické léčebně v Brně-Černovicích. Trest nastoupí až po léčbě. Pokud se proti verdiktu odvolá on nebo státní zástupkyně, bude se muset kauzou zabývat brněnský krajský soud.

Nemocniční lhář půjde do vězení (zdroj: ČT24)
Vydáno pod