Rodiče chystají další petici za záchranu Arnoldovy vily

Brno - Splňte sliby. To je jediný požadavek rodičů, jejichž děti chodí do školky v Arnoldově vile. Památka je v havarijním stavu, ale městská část stále nebyla schopná dát dohromady projektovou dokumentaci, bez níž hygiena školce už neudělí výjimku. Rodiče se nyní rozhodli sepsat petici, která má politiky upozornit na důsledky jejich otálení. Už v září by se kvůli vypršení výjimky musel snížit počet dětí ze současných 75 na 28.

Rodiče se shodují na jediném - radnice už několik let slibuje, ale reálné výsledky jsou zatím v nedohlednu. „Myslím si, že zájmem města by mělo být školku opravit, a ne ji zrušit. Co se stane s těmi dětmi? Rozhodí se do nových kolektivů v jiných školkách a mnohé se ani nikam nedostanou. To je přece nesmysl, to není řešení,“ popsala postoj rodičů jedna z matek.

„Jsem překvapená, že se tady zatím vůbec neinvestovalo. Vždyť je to památka, a navíc je školka skutečně naplněná. Každá druhá školka se opravuje, má novou fasádu a tady nic,“ dodávala rozhořčeně další. „Bylo by dobré, aby po všech těch slibech, co nám městská část i magistrát daly, tak aby se konečně dohodly a našly peníze na rekonstrukci. Jinak reálně hrozí, že se na konci srpna škola kvůli vypršení hygienické výjimky zavře,“ uvedl tatínek jednoho z dětí. 

Nemůžeme už dělat nic jiného, než aktivně atakovat zřizovatele, shodují se rodiče

„Potřebujeme, aby se začalo něco dít, aby se ty předchozí sliby začaly plnit. Let, kdy se diskutovalo, už je opravdu mnoho. Tuto školku jsme si vybrali i v situaci, kdy jsme o těchto problémech věděli,“ dodala další žena. 

Názory rodičů, jejichž děti chodí do Arnoldovy vily (zdroj: ČT24)

Školka v tuto chvíli potřebuje, aby nejpozději v srpnu existovala projektová dokumentace rekonstrukce. Jinak podle hygieny nedostane další výjimku, díky nimž funguje už řadu let. Škole chybí vzhledem k počtu dětí dostatek umyvadel a toalet a podle parametrů nemá pro tolik dětí ani dostatečnou plochu. 

Rekonstrukce památky se musí dobře připravit, hájí se městská část

Na jaře místostarosta Brna-severu Ivan Svoboda (ODS) sliboval, že projektová dokumentace bude mít jasné obrysy v létě. Rok končí a na zhotovení projektové dokumentace ještě ani nebylo vypsáno výběrové řízení. „V létě se zpracovával investiční záměr,“ reagoval dnes na dotaz ČT. Na otázku, zda to není málo, odpověděl, že dokumentaci musí předcházet investiční záměr. „Vypršení hygienické výjimky neznamená zavření školky, jde jen o snížení počtu žáků. Pokud si paní ředitelka myslí, že to znamená zánik, je to její názor,“ dodal.

Rozhovor redaktorky Barbory Žítkové s místostarostou Brna-severu Ivanem Svobodou (zdroj: ČT24)

„Magistrát už zpracoval investiční záměr, my chceme v lednu jednat s hygienou a vypsat zakázku na projektovou dokumentaci,“ slibila dnes starostka městské části Brno-sever Sabina Tomíšková (ODS).  Nechtěla však specifikovat, zda se stihne dokončit do srpna. „To záleží na firmách, jaký uvedou termín, do kterou jsou schopni ji zpracovat,“ vysvětlovala. Podle ní je nutné rekonstrukci za 60 milionů korun velmi dobře připravit. Oprava bude specifická v tom, že jde o památku, a proto to není tak rychlé jako oprava v běžné základní škole.

Už nyní je podle ní jasné, že rekonstrukce nebude moci z bezpečnostních důvodů probíhat za plného provozu školky. „Jsme připraveni řešit to tak, abychom se postarali o děti. A platí to, že rekonstrukce vily proběhne za účelem umístění mateřské školy. Já věřím, že to bude naplněno,“ slíbila Tomíšková.

Otázkou je, zda se toho Arnoldova vila dožije. Podle ředitelky Lenky Čoupkové musejí její zaměstnanci řešit technické problémy téměř každý týden. Před nedávnem se školka ocitla zcela bez vody kvůli prasklému potrubí, které už značně přesluhuje.

První petici donesli rodiče na radnici už loni v září

Na havarijní stav budovy školky už léta upozorňuje její vedení. Loni v září se přidali rodiče, když sepsali petici. Kromě slibů ale minulé vedení radnice neudělalo žádné konkrétní rozhodnutí, které by školku mohlo zachránit.

Radnici Brna-severu za nečinnost v září kritizoval také tehdejší náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). „Je to nejstarší školka v Brně, je to úžasná stavba a já nechápu, proč se o její rekonstrukci nestarali dřív. Mám obavu, že jde o určitou impotenci na radnici a že to neřešili proto, že s tím měli původně úplně jiné záměry,“ dodal Rychnovský.

Arnoldova vila

Arnoldova vila v brněnských Černých Polích v patří mezi skvosty secese. Zatímco v sousední vile Tugendhat je rekonstrukce už v cílové rovince, v souvislosti s Arnoldovou vilou se o ní deset let pouze mluví. Za tu dobu se technický stav této památky rapidně zhoršil.