Brněnští skauti přivezli do Česka Betlémské světlo

Brno – Plamínek světla z Betléma přivezli včera do republiky brněnští skauti. Do Brna přijeli v sobotu večer vlakem z Vídně. Plamen, slavnostně zažehnutý v Betlémě, předali dnes na dopolední mši v katedrále svatého Petra a Pavla do rukou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. Rozvoz světla po celé republice začne 17. prosince. Betlémské světlo se v Česku v posledních letech stalo jedním z moderních symbolů Vánoc.

Ode dneška si mohou lidé v Brně přijít pro Betlémské světlo. Do katedrály svatého Petra a Pavla ho z Vídně včera večer přivezli brněnští skauti jako symbol blížících se Vánoc. „Ve Vídni jsme převzali plamínek při ekumenické bohoslužbě, které se jako každý rok účastnily skautské delegace z téměř celé Evropy i několika mimoevropských zemí,“ popsal jeden ze členů výpravy Pavel Blažík.

Dnes dopoledne skauti světlo slavnostně předali do rukou biskupa Vojtěcha Cikrleho. Symbolický plamen hoří v katedrále svatých Petra a Pavla. „Je to symbol, který nikoho k ničemu nenutí, nezavazuje, a přesto je stále přítomný,“ řekl dnes brněnský biskup. Po mši si svíčky a lucerny připálily desítky lidí, mezi nimi i Dominika Kolaříková. „Pro světlo jsme si byli počtvrté, je to taková naše tradice,“ popsala Kolaříková.

NO COMMENT: Skauti přivezli do Česka Betlémské světlo (zdroj: ČT24)

Světlo rozváží vlaky i betlémská tramvaj

Tradice šíření Betlémského světla začala v Rakousku a trvá už 25 let, v Čechách a na Moravě je letos tento symbol Vánoc už po třiadvacáté. První zastávkou Betlémského světla u nás se stala Břeclav. Vlakem z Vídně ho tam přivezli brněnští skauti, kteří se tohoto úkolu poprvé ujali v roce 1990 a své tradice se drží. „Poprvé jsem ve Vídni byl pro Betlémské světlo v roce 2003, letos jedu už podeváté,“ řekl jeden ze členů výpravy, skaut František Hudaň.

Na brněnské hlavní nádraží dorazilo Betlémské světlo včera o půl sedmé večer. Na nástupiště si tam pro něj přišli hned první zájemci. „Loni nám zhaslo, tak jsme si museli pak připálit jinde. Letos ho snad budeme opatrovat lépe,“ řekla žena, která si na nádraží přišla pro plamínek s petrolejovou lampou.

Kromě Petrova si Brňané mohou světlo vyzvednout i v takzvané betlémské tramvaji, která vyjede do ulic 18. prosince. „Historický vůz z roku 1954, přezdívaný Plecháč, poveze Betlémské světlo a prodejní výstavu svíček a dalších zajímavých výrobků znojemských chráněných dílen,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Škrancová. Kdo není z Brna, musí si na Betlémské světlo počkat do příští soboty, kdy skauti opět nastoupí do vlaků a budou světlo rozvážet do dalších měst. Celosvětově bude mít letos na Vánoce Betlémské světlo doma asi 30 milionů lidí.

Historie Betlémského světla

Římský papež Urban II. vyzval v 11. století evropské rytíře, aby zorganizovali válečnou výpravu do Palestiny a osvobodili svatá místa, rodiště a hrob Ježíše Krista. Jeden z křižáků přísahal, že když výpravu přežije a vrátí se, donese do rodného města plamínek ohně z věčného světla, které hoří v betlémské bazilice. Málokdo mu tehdy věřil. Po několika letech, těsně před Vánocemi, se před branami města objevilo několik otrhaných a zubožených postav, v jejichž čele šel jeden s hořící svící. Ve středověku to tak bylo první a zároveň poslední Betlémské světlo.

Novodobá tradice Betlémského světla začala roku 1986.

Zdroj: www.betlemskesvetlo.cz

Vydáno pod