Autory Auparku soudí kvůli možnému střetu zájmů komora architektů

Brno, Praha - Česká komora architektů zahájila minulý týden disciplinární řízení s architekty brněnského Arch.Designu pro možný střet zájmů. Jeho architekti totiž nejen vyprojektovali budoucí podobu gigantického nákupního centra Aupark vedle Zvonařky, ale také si jeho „potřebnost a oprávněnost“ vyhodnotili v územní studii, kterou zpracovávali pro město. Jestli tím překročili pravidla vlastní stavovské organizace, posoudí její stavovský soud. A pokud uzná Arch.Design „vinným“, mohou být jeho architekti potrestáni. Od důtky až po odebrání autorizace.

„Dozorčí rada ČKA zahájila disciplinární zjišťování na začátku června, kdy obdržela podnět od zástupců brněnského občanského sdružení Brnění. Po tomto zjišťování se 29. listopadu rozhodla zahájit disciplinární řízení a předat celou věc stavovskému soudu,“ uvedla tisková mluvčí České komory architektů Markéta Pražanová.

Mluvčí České komory architektů Markéta Pražanová o možném trestu pro architekty (zdroj: ČT24)

Územní studie s názvem Podmíněná přípustnost prodejních ploch v lokalitě Aupark Brno měla zjednodušeně řečeno odpovědět na otázku, jestli je naproti nákupní galerii Vaňkovka a vedle autobusového nádraží Zvonařka přípustné další velké nákupní centrum s koncentrací obchodů a aut, která do nich budou zajíždět. Fakt, že ji radnice dala zpracovat firmě, která podobu nového nákupního centra navrhla, se však nelíbí mnoha občanským sdružením, která ji považují za neobjektivní. Radnice na rozdíl od nich ale v celé věci žádný problém nevidí. Arch.Desing pro zpracování studie prý musela vybrat kvůli nejnižší nabídnuté ceně. „Firma Arch.Design s.r.o. byla zařazena do oslovených firem proto, že v předmětném území zpracovávala již dříve územně plánovací podklad Regulace centrálního území dotčeného přestavbou Železničního uzlu Brno v říjnu 2005…,“ říká se například ve zdůvodnění magistrátního odboru územního plánování a rozvoje.

Vizualizace projektu Aupark Brno
Zdroj: ČT24

Problém nemají ani zástupci Arch.Designu. „Pochybení na naší straně necítíme. Je to bouře ve sklenici vody,“ uvedla Jana Háyeková, ředitelka projekce Arch.Design. Připomínky občanských sdružení ohledně neobjektivnosti zpracovatele územní studie odmítla i radnice v připomínkovém řízení k územní studii. To ukončila na konci listopadu a jeho závěry zveřejnila na svých stránkách www.brno.cz. A tak je otevřená cesta k územnímu řízení a stavebnímu povolení, které slovenský investor HB Reavis ke stavbě Auparku v Brně potřebuje. Jeho záměrem je začít co nejdřív stavět a otevřít před koncem roku 2014.

Aupark Brno

Plochy k pronájmu: I. fáze 31,220 m2; II. fáze 40,500 m2 
Parkovací místa: 2.400 
Počet provozoven: I. fáze 170, II. fáze 236 
Začátek výstavby: I. fáze 2011, II. fáze 2017 
Ukončení výstavby: I. fáze 2013, II.fáze 2019

Jak disciplinární řízení s architekty Arch.Desingu dopadne, bude jasné nejpozději do šesti měsíců. A pokud by byli uznáni jeho architekti vinnými, může jim jejich stavovská organizace uložit trest. Tím může být písemná důtka, padesátitisícová pokuta, pozastavení autorizace a nebo dokonce její odejmutí. „V případě pozastavení autorizace nebo odejmutí autorizace nemohou autorizované osoby vůbec vykonávat profesi, tedy samostatně projektovat. Mohou ale například pracovat pod vedením jiné autorizované osoby. Pokud pravomocný rozsudek potvrdí udělení písemné důtky nebo pokuty, jedná se o disciplinární potrestání. Takový architekt sice může samostatně projektovat, ale nemůže se ucházet o veřejnou zakázku,“ dodala mluvčí komory Pražanová.

Vizualizace projektu Aupark Brno
Zdroj: ČT24

Platnost územní studie z pera Arch.Designu, kterou si od něj nechalo město zpracovat, to ale neovlivní. Vedle dnes již existujícího nákupního centra Tesco a nákupní galerie Vaňkovka tak vyroste další nákupní centrum s mnoha deseti tisíci metry nákupních ploch a 2400 parkovacích míst, které je podle dosud platného územního plánu naddimenzované. Kritizovaný vznik dalšího nákupního centra vedle dvou již existujících přitom odsuzují jen občanská sdružení. Varují před zánikem maloobchodní sítě, z níž zmizelo v posledních třech letech 500 krámků. Město nákupní plochy hypermarketů přesto na území města omezovat nehodlá.

Komora architektů řeší posudek na Aupark (zdroj: ČT24)