Soud rozhodl o propuštění Škrlové z vězení

Havlíčkův Brno - Soud v Havlíčkově Brodě rozhodl o podmíněném propuštění Barbory Škrlové z výkonu trestu. Soud přijal záruku spolku Šalamoun. Zkušební doba bude pět let. Šestatřicetiletá Škrlová, známá svojí proměnou ve třináctiletou Aničku v tzv. kuřimské kauze, žádala o propuštění z vězení opakovaně. Letos na jaře, kdy za sebou měla polovinu doby trestu, soud její žádost zamítl. Škrlová měla za podíl na týrání bratrů Jakuba a Ondřeje strávit ve vězení pět let.

Soudkyně Jana Panská souhlasila se zárukami, které v případě propuštění Škrlové navrhl spolek Šalamoun. Její přítel z dětství působící ve spolku řekl, že jí poskytne ubytování ve svém brněnském bytě, bude jí vypomáhat finančně, zajistí jí služby psychologa a zaručí se za její nápravu. „Nejsme partneři, pouze dobří kamarádi. Obdivuju její hudbu a obrazy,“ vypověděl minulý týden Říha. Tvrdil, že odsouzenou ženu ve vězení navštěvuje každý měsíc a velmi si spolu rozumí.

Podle soudkyně Jany Panské Škrlová vykonala více než dvě třetiny uloženého trestu a soud dospěl k
závěru, že bylo prokázáno její polepšení. „S ohledem na závažnost provinění byla stanovena delší zkušební doba v trvání pěti let za současného dohledu probačního úředníka,“ uvedla Panská.

Podle názoru státního zástupce Jiřího Chaloupky však podmínky pro podmínečné propuštění Škrlové nebyly splněny a není záruka jejího budoucího řádného života. „Stále se staví do role submisivní oběti, což je v rozporu s názorem znalců,“ uvedl Chaloupka v závěrečné řeči, v níž požadoval zamítnutí žádosti o propuštění. Poskytnuté záruky jsou podle něj nedostatečné.

Obhájce John Bok byl s rozhodnutím soudu spokojen. Podle něj sice Škrlová spáchala trestný čin, ale zároveň byla i obětí. "Za 16 let spolek Šalamoun požádal o spoustu podmínečných propuštění a desítky milostí. Ani jeden z našich klientů nezklamal, nevrátil se do vězení a nezačal páchat trestnou
činnost," uvedl Bok.

Dnešní rozhodnutí soudu ale není pravomocné. Státní zástupce na místě podal proti rozhodnutí havlíčkobrodského soudu stížnost. Případ tedy bude projednávat krajský soud. Do projednání stížnosti zůstane Škrlová ve vězení.

Barbora Škrlová je v případu kuřimské kauzy záhadnou postavou. Neví se, proč se vydávala za dívku Aničku a po svém útěku do Norska za hocha Adama. Dlouho byla považována za možnou oběť - podle některých informací byla týrána skupinou pěti lidí stejně jako hoši Ondra a Jakub. Ke všeobecnému překvapení však byla sama obviněna z týrání. Podle soudu se jej dopustila na chlapci Ondřejovi.

Barbora Škrlová svoji účast na týrání nevyvrací. „Vím, že to, co se stalo, je neodpustitelné. Je to jeden z nejhorších zločinů,“ připustila. Na otázku, proč to udělala, ale nedovede odpovědět, stále jen opakuje „nedovedu říct“.