Nejvyšší soud odmítl dovolání matky týraného Dominika

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání matky, která v Brně týrala svého tehdy osmiletého syna Dominika. Rodiče mu dávali do bot připínáčky a trápili ho hladem. Matka si za to s konečnou platností odpyká 6 let ve vězení. Otci soudy v minulosti vyměřily 6,5 roku ve vězení a podle dostupných informací dovolání nepodal.

Žena si v dovolání stěžovala na porušení práva na spravedlivý proces a nesprávné právní posouzení skutku. Nejvyšší soud dovolání odmítl bez veřejného jednání. Důvody zatím mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig nekomentoval, nejprve soud musí vyrozumět účastníky řízení. Žena má nyní spíše už jen teoretickou možnost podat ústavní stížnost.

Hoch údajně nedostával řádnou stravu, rodiče jej dlouhodobě bili i jinak fyzicky týrali. V době odhalení kauzy vážil 13,5 kilogramu, tedy asi jako dvouleté dítě. Matka to odůvodňovala tím, že má poruchu růstového hormonu, přestože to nebyla pravda. Ve skutečnosti dítě hladovělo. Denně dostávalo od rodičů jen dva až čtyři krajíčky chleba. Chlapec skončil v péči lékařů. Nyní žije spolu se sestrou v Klokánku.

Rodiče své dítě podle obžaloby dlouhodobě bili rukou, řemenem a vařečkou. Asi nejbrutálnější způsob trestu byl, když mu oba rodiče dávali do bot připínáčky hrotem vzhůru. Tato metoda jej prý měla zklidnit, protože byl údajně hyperaktivní. Chlapec musel chodit po špičkách nebo se plazit po kolenou.

Chlapec i se sestrou žije v Klokánku, daří se mu dobře

Syna údajně začali doma týrat v roce 2004. Proto byl rodičům i se sestrou odebrán. O rok později je ale rodiče získali zpět. Na rodinu měla dohlížet sociální pracovnice. Ve prospěch dítěte prý mohla zasáhnout už v roce 2008, ale neučinila tak. Definitivně bylo týrání odhaleno až loni.

Dvě brněnské sociální pracovnice čelí kvůli kauze obvinění ze zanedbání pracovních povinností. Utrpení chlapce mohly zastavit mnohem dříve. Měly indicie ze školy, od dětské lékařky a příbuzných chlapce.