Radní odmítli od Brna převzít Evropskou základní školu

Brno - Radní městské části Brno-Vinohrady včera na svém jednání odmítli převzít Evropskou základní školu. O osudu Evropské základní školy, tedy o jejím zrušení nebo zachování, chce Brno jako zřizovatel rozhodnout až po hlasování vinohradského zastupitelstva. To zasedá 12. prosince.

Evropská základní škola měla být místem, kde budou v angličtině studovat děti diplomatů a zahraničních investorů. Před dvěma lety ovšem zákon výuku v angličtině na veřejných základních školách zakázal a z Evropské ZŠ se stala klasická základní škola. Podle brněnského magistrátu zanikl důvod, proč se o školu má starat město. Chce proto zařízení převést na městskou část Vinohrady.

Tomuto plánu řekli radní městské části ne a dá se předpokládát, že stejně se vysloví i zastupitelé města. Brněnské Vinohrady už totiž jednu školu mají a druhou si jednoduše nemůžou dovolit. Každý rok by provoz vyšel na zhruba 9 milionů. „Do budovy se navíc musí investovat, je nutné ji energeticky zabezpečit a podobně. Na to nemáme,“ uvedl starosta Brna-Vinohrad Jiří Čejka (ČSSD).

Jenomže ke škole patří i úplně nová tělocvična, na jejíž vybudování získalo město evropské dotace. Pokud by školu zavřelo, muselo by vrátit přibližně padesát milionů korun. Vedení školy teď přemýšlí, jak znovu získat jedinečnost. „Budeme se muset snažit najít novou cestu, jak být pro město partneři,“ uvedl ředitel Evropské základní školy Jaromír Pospíchal.

Zastupitelstvo Vinohrad bude o převzetí školy hlasovat 12. prosince, pak začnou jednání s magistrátem.