Díla zabavená v kauze Diag Human se vrací do ČR

Praha/Vídeň – Zabavená výtvarná díla, která si jako finanční odškodnění na českém státu nárokovala firma Diag Human, se v úterý večer vrátila do České republiky. O vydání dvojice obrazů od Emila Filly a Vincence Beneše a bronzovou plastiku Otty Gutfreunda Rakousko rozhodla údajně ředitelka vídeňského muzea Belvedere na základě rozhodnutí vídeňského zemského soudu z minulého týdne, jenž označil dříve nařízenou exekuci za nicotnou. Firma Diag Human, po léta vymáhající od českého státu úhradu za údajně zmařené obchody s krevní plazmou, hodlá podat stížnost k soudu s vyšší instancí.

Vídeňský soud minulý týden rozhodl, že květnová exekuce všech děl je neplatná, protože rakouská justice není příslušná ji nařídit. Ředitelka vídeňského muzea Agnes Hussleinová-Arcová se proto rozhodla díla vrátit i přesto, že firma Diag Human se ještě proti poslednímu verdiktu může odvolat. Právník společnosti Jan Kalvoda minulý týden potvrdil, že společnost Diag Human se hodlá v nejbližší době obrátit s dovoláním na rakouský nejvyšší soud. Zabavená díla měla uspokojit pohledávku ve výši 24 milionů korun.

Obraz Emila Filly Dvě ženy (1913) patří do sbírek Moravské galerie v Brně, obraz Vincence Beneše Tanečnice (1912) a bronzová plastika Otto Gutfreunda Objetí (1914) patří Národní galerii v Praze.

Agnes Hussleinová-Arcová, ředitelka muzea Belvedere

„Protože exekuce byla neplatná, vrátili jsme díla obratem zapůjčovatelům. Je tragické, že se tu odehrál pokus zneužít umění ve sporu o peníze. Z hlediska uměleckých děl je nejlepší, když se nejen opět vrátí do sbírek, z nichž pocházejí, ale když se také opět budou moct zpřístupnit širší veřejnosti.“

Diag Human nechal díla zabavit prostřednictvím vídeňského okresního soudu v rámci vleklé, téměř dvacetileté, právní bitvy mezi firmou a českým státem kvůli zrušení lukrativní zakázky na dodávku krevní plazmy. Rozhodci v roce 2008 společnosti přiznali náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Podle firmy spor skončil a peníze jí patří. Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale tvrdí opak s tím, že arbitráž stále pokračuje.

Diag Human
Zdroj: ISIFA/ČT24/www.diaghuman.eu/Vojtěch Rejl

Firma počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.

Vydáno pod