Řidič u soudu: Podle obžaloby napadl chodce, ten poté zemřel

Brno - Pavel Domša, obžalovaný za dva závažné případy ublížení na zdraví, stanul před Krajským soudem v Brně. První z incidentů, který se odehrál loni v červnu, skončil ublížením na zdraví ženy středního věku, při druhém v říjnu 2010 měl způsobit dokonce smrt důchodce. Soud i obžalovaný, který výpovědi považuje za přehnané, si nechali vypracovat znalecký posudek. Rozsudek by mohl padnout ještě letos v prosinci.

Pirát silnic a parkovišť - taková nálepka podle soudu přísluší čtyřiatřicetiletému Pavlu Domšovi z Brněnska. První případ se odehrál 16. června 2010 v Brně-Modřicích na výjezdu z obchodního centra Olympia. Obžalovaný tam krátce po 15. hodině nervózně troubil na řidičku před ním a údajně do jejího auta úmyslně narazil. „To není pravda. Řidička odbočovala do zákazu, popojela, já nestihl zabrzdit, a tak jsem do ní lehce ťuknul,“ argumentoval Domša.

Poté oba ze svých vozů vystoupili, aby si situaci vyjasnili. Podle výpovědí Domša do poškozené strčil, a to tak silně, že hrudí narazila do dveří od kufru svého auta. Tím utrpěla bolestivé zhmožděniny a přibližně dva týdny se potýkala se silnými bolestmi hrudní páteře, závratěmi a omezenou pohyblivostí. Podle obžaloby jednal muž „s vědomím, že vzhledem k intenzitě útoku a okolnostem, za nichž se jej dopustit, může způsobit napadené osobě nikoli zanedbatelné zranění.“ Důsledkem nárazu došlo také k promáčknutí auta poškozené. Škoda byla vyčíslena na necelých 30 tisíc korun. „Podle mě paní přehání. Stěžovala si na promáčknutý nárazník, já jsem na něm nic neviděl. Celá tato kauza je vykonstruovaná,“ trvá na svém obžalovaný.

Důchodce po napadení zemřel

Pavel Domša má na kontě zřejmě i mnohem závažnější provinění. Agresivně se měl zachovat také při dopravní kolizi 24. října 2010. Domša projížděl v autě ulicí Lidickou v Brně. U tramvajové zastávky Antonínská byl nucen prudce zabrzdit, jelikož na přechod pro chodce vstoupil senior o berli. Vtom do auta obžalovaného zezadu narazilo další vozidlo. „Chodec se ani nerozhlédl,“ bránil se Domša u soudu.

Z poškozeného se ale v mžiku stal zločinec. Naštvaný Domša totiž z vozu vystoupil, vyběhl za chodcem a podle obžaloby do něj strčil. Šestaosmdesátiletý muž při pádu na zem narazil hlavou do zábradlí. Utrpěl zlomeniny temenní a čelní kosti a na důsledky krvácení do mozku při hospitalizaci zemřel. „Chtěl jsem ho chytit, protože chvátal pryč, ale vysmekl se mi, ztratil rovnováhu a sklouzl na zem, přičemž se praštil do hlavy,“ bránil se Domša. Úraz, který způsobil smrt seniora, byla podle něj nešťastná nehoda.

Pavel Domša považuje obě kauzy za vykonstruované (zdroj: ČT24)

Na čí straně je pravda, poodhalí odborné posudky

Přestože se Domša u soudu hájí, že obvinění jsou „hysterická“ a vykonstruovaná, soud mu příliš nedůvěřuje. Na svědomí toho má totiž více. „Zjistili jsme, že obžalovaný byl souzen také za podobný delikt na parkovišti v Jihlavě. Do vozidla, které mu bránilo ve výjezdu, narazil a utrhl mu stěrač,“ uvedla státní zástupkyně Ludmila Doležalová. Vzhledem k opakovanému agresivního chování při řízení auta bylo obžalovanému doporučeno psychologické vyšetření, zda je k řízení vozidla způsobilý. To ale odmítl.

Obě strany si nechaly zpracovat odborné posudky, které mají odhalit, jak k incidentům skutečně došlo. Soud je posoudí 28. listopadu, rozsudek padne nejdříve začátkem prosince.

Vydáno pod