Škrlová znovu žádá o podmíněné propuštění, soud je opatrný

Brno - Barbora Škrlová, zapletená do kuřimské kauzy, znovu zažádala o podmíněné propuštění z vězení. Se stejnou žádostí se už na Okresní soud v Havlíčkově Brodě obrátila letos na jaře po odpykání poloviny trestu. Neuspěla, protože podle soudu nesplnila zákonné podmínky. Škrlovou poslal brněnský soud za mříže na pět let za podíl na týrání bratrů Jakuba a Ondřeje. Šestatřicetiletá žena proslula přeměnou v třináctiletou Aničku nebo týraného chlapce Adama.

Žádost Škrlové soud zamítl poprvé letos v květnu.„Barbora Škrlová nesplnila jednu z podmínek, které pro podmíněné propuštění stanovuje trestní zákon. Není jisté, že došlo k její nápravě a že by po propuštění vedla řádný život,“ uvedla tehdy soudkyně Jana Panská. Odsouzená žena tvrdila opak. Pro svou nápravu prý udělala maximum.

Pochybnosti o jejím psychickém stavu mají soud a zaměstnanci věznice i po několika měsících. „Je to velmi tichá žena, ustrašená, působí vylekaně. V normálním životě by mohla být snadno zneužita,“ vypověděla dnes psycholožka Alena Jahodová. Téměř to samé o Škrlové říkají i další lidé z jejího okolí. Přestože má vystudovanou vysokou školu s hudebním zaměřením, ve věznici ve Světlé nad Sázavou se rozhodla znovu studovat střední školu v oboru šití. „Je hodně zakřiknutá, nicméně pracovitá,“ uvedla Věra Ivanová, která Barboru Škrlovou ve věznici vede v odborném výcviku.

Ví, co udělala, ale nedovede říct proč

Barbora Škrlová svoji účast na týrání nevyvrací. „Vím, že to, co se stalo, je neodpustitelné. Je to jeden z nejhorších zločinů,“ připouští. Na otázku, proč to udělala, ale nedovede odpovědět, stále jen opakuje „nedovedu říct“.

Barbora Škrlová je v případu kuřimské kauzy záhadnou postavou. Neví se, proč se vydávala za dívku Aničku a po svém útěku do Norska za hocha Adama. Dlouho byla považována za možnou oběť - podle některých informací byla týrána skupinou pěti lidí stejně jako hoši Ondra a Jakub. Ke všeobecnému překvapení však byla sama obviněna z týrání. Podle soudu se jej dopustila na chlapci Ondřejovi.

Za propuštění ženy se zaručilo například občanské sdružení Český ombudsman a spolek Šalamoun. Podle posudku psychologa Karla Netíka, který nechal vypracovat právě Šalamoun, má Škrlová IQ 101, ale je málo přizpůsobivá. „Její emoce jsou depresivně laděné, dlouho zcela odmítala sama sebe. Trest ale podle mě účel splnil, ve vězení se jí podařilo najít alespoň část sebe sama,“ uvedl Netík.

Barbora Škrlová po zadržení v Norsku
Zdroj: ČT24/ČT Brno

K dnešnímu slyšení se dostavil také její přítel z dětství Michal Říha, působící ve spolku Šalamoun. Za Barboru Škrlovou se prý v případě jejího propuštění zaručí - je ochoten poskytnout jí ubytování ve svém brněnském bytě, vypomáhat jí finančně a zajistit jí služby psychologa. „Nejsme partneři, pouze dobří kamarádi. Obdivuju její hudbu a obrazy,“ vypověděl Říha. Tvrdí, že odsouzenou ženu ve vězení navštěvuje každý měsíc a velmi si spolu rozumí.

Soud však postupuje velice opatrně. Státní zástupce se odmítl přiklonit k posudku psychologa Netíka, který považuje za závislý, a proto rozhodl o zpracování nového, nezávislého. Rozsudek by podle tvrzení soudkyně Jany Panské mohl padnout nejdříve 29. listopadu.