K soudu směřuje podvod za 200 milionů

Brno - Prostřednictvím 80 lidí podvedl pachatel z jihu Moravy tři české banky o přibližně 200 milionů korun. Obviněný přiměl různé fyzické osoby k tomu, aby si požádaly o hypoteční úvěr s tím, že za ně bude splátky bankám hradit. Některé lidi přitom přiměl podepsat žádost o úvěr opakovaně.

Mezi podvedenými jsou podle našich informací jeho zaměstnanci či kolegové, kterým vždy sliboval, že jde jen o formalitu, že on za ně ty úvěry pak bude splácet, že se nemusí ničeho obávat. Oni mu jednoduše uvěřili a pod žádost o úvěr připojili svůj podpis. Obviněný muž připravil pro žadatele o hypotéční úvěr podklady pro banku - daňová přiznání, potvrzení o výši příjmů. To, že se jedná o falešné podklady, později odhalila až policie. Banka lidem hypotéky vyplatila. Peníze si ale neužili. Poslali peníze na podvodníkův účet.

Hypotéční úvěry ale nikdo nesplácel. Muž ze získaných peněz splácel dřívěji získané úvěry tak, aby oddálil odhalení celého případu. Bankám tak způsobil škodu za přibližně 200 milionů korun. „Převážná část poškozených je z jižní Moravy, celkem o peníze přišly tři banky,“ potvrdil státní zástupce Michal Galát. 

Nejvíce peněz podvodník obrazně řečeno odsál z pobočky jedné z nich v Mikulově. Poškozeni jsou ale i žadatelé o hypotéční úvěry, ti teď musí za podvodníka peníze bankám sami splácet, přestože z hypotéky neviděli ani korunu.  Podle našich informací jde hlavně o lidi z Valašska. Obžalovaný sice část úvěrů splatil jinými půjčkami, ale valnou část peněz utratil, policii se  nepodařilo zatím zjistit jak. Podnikatel by měl před soudem v Brně stanout v lednu.