Mladík obviněný z brutální vraždy stanul před soudem

Zlín – Před Krajským soudem ve Zlíně dnes stanul jednadvacetiletý Lukáš Kopecký, který podle obžaloby zavraždil devatenáctiletou dívku z Hulína. Dívka byla letos v červnu nalezena mrtvá ve svém bytě na sídlišti Družba. Mladíkovi, který se k činu přiznal, hrozí 15 až 20 let vězení či výjimečný, v krajním případě až doživotní trest. Po několikahodinovém jednání byl dnešní soud odročen na 5. prosince, kdy možná padne rozsudek.

Dívku, která v loňském školním roce skládala maturitu na kroměřížské obchodní akademii, našel 10. června v bytě podřezanou její přítel, kterého ještě předchozí večer vyprovázela na noční směnu do práce. Osudným se jí podle policistů stal tajný milenecký vztah s Lukášem Kopeckým. 

„Napadl ji po předchozím verbálním a fyzickém konfliktu, když mu řekla, že už nebude dále skrývat jejich poměr,“ řekl už dříve novinářům vyšetřovatel Milan Janoštiak. Podle kriminalistů pachatel mladou ženu nejprve několik minut dusil, až si myslel, že je mrtvá. Když se ale dívka začala po uvolnění dýchacích cest probouzet, vrátil se k ní s kuchyňským nožem. Nejméně sedmi řeznými ranami nožem se sedmnácticentimetrovou čepelí dívce prakticky oddělil hlavu od těla. O trýznivých zraněních oběti dnes u soudu vypovídal lékař Martin Dobiáš, podle něhož vznikla všechna poranění ještě za života poškozené.

Hovoří psychiatr a soudní znalec Pavel Konečný (zdroj: ČT24)

Před soudem vypovídal také obžalovaný mladík. „Přišel jsem za Martinou večer po deváté, byli jsme milenci. Šel jsem si zapálit na balkón. Když jsem se vracel dovnitř, stála proti mně a držela nůž. Nevím, jestli chtěla bodnout. Chytil jsem ji za ruku, začal škrtit,“ popsal dnes u soudu Kopecký. Obžalovaný také popřel, že by dívku řízl tolikrát. „Jak byla v bezvědomí, tak jsem ji řízl. Ale tak třikrát, sedmkrát ne, to mi přijde moc. Nevím, proč jsem to udělal. Asi ze strachu z toho nože. Nebyl jsem v tu chvíli při smyslech,“ uvedl Kopecký. 

U soudu dnes obžalovaný vyjádřil lítost nad tím, co se stalo. „Je mi to líto, nemělo se to stát. Mám rodinu, dítě. Bojím se trestu,“ řekl Kopecký. Podle posudku psychologa ale nešlo o lítost nad spáchaným činem. „Lítost projevil jen ve vztahu k sobě,“ konstatoval psycholog Michal Pernička. Kopecký údajně znalci mimo jiné řekl, že mu dívka zkazila život. Podle psychiatrů je obžalovaný sebestředný, citově nevyzrálý, postrádá rysy empatie, nerespektuje zákonné normy a preferuje vlastní potřeby a zájmy. Přesto byl podle odborníků schopen posoudit, co dělá.

Zavražděná dívka z Hulína
Zdroj: Policie ČR

Za brutální čin hrozí mladíkovi až výjimečný trest 

Po nálezu těla kriminalisté nejprve prověřovali možnost, zda dívka nespáchala sebevraždu. Mladý muž nejprve vinu odmítal, když tvrdil, že byl pouze svědkem úmrtí poškozené. Pitva ale prokázala, že dívka zemřela násilnou smrtí. Kromě toho pachatel po činu z bytu sebral stolní počítač druha zemřelé, který pak prodal v zastavárně. Mimo vraždy tak čelí i obvinění z krádeže.

Kopecký se k činu nakonec přiznal. Podle krajské policejní mluvčí Jany Bartíkové si muž vyžádal rozmluvu sám. „Jako motiv svého činu uvedl strach z případného prozrazení jejich poměru,“ uvedla Bartíková. U soudu tak dnes vypovídali i členové policejní eskorty, kterým se pachatel přiznal jako první. 

Právě kvůli brutálnímu způsobu provedení vraždy hrozí pachateli vysoký trest. Podle státního zástupce zlínské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně Romana Kafky je reálné, že soud muži uloží výjimečný trest nad 20 lety. Obviněný byl v minulosti již dříve trestán pro výtržnictví a vydírání, za poslední skutek je ještě ve zkušební době podmíněně odloženého trestu.