Jižní Morava dnes opět čelí smogu

Brno - Jihomoravský kraj se dnes opět potýká se smogem, který už několik dní trápí celé Česko. Špatná je situace především v Brně a Znojmě, informoval na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Nejvyšší koncentrace prachu hlásí k dnešnímu ránu střed jihomoravské metropole, dále Brno-Lány a Znojmo.

Na všech osmi měřicích stanovištích v kraji, kde jsou dnes k dispozici aktuální hodnoty, byla hladina smogu zvýšená. V regionu byl v úterý vyhlášen signál upozornění. Meteorologové výrazné zlepšení situace v brzké době neočekávají.

Průměrná 24hodinová koncentrace prachu v ovzduší, pro který je povolený denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový, dnes k 07:00 dosahovala v Brně-středu 74,8 mikrogramu. Při měřicí stanici Brno-Lány dosáhla 79 mikrogramů. Tam se navíc klouzavá hodinová koncentrace polétavých částic prachu vyšplhala na 146,5 mikrogramu na metr krychlový.

Potíže jsou podobně jako ve středu i ve Znojmě, kde se denní koncentrace prachu vyšplhala na 82,8 mikrogramu na metr krychlový. Oproti středě se mírně zlepšila situace v Mikulově.

Osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem se při překročení dvojnásobku imisního limitu doporučuje omezit pobyt venku. Vhodné je také zdržet se fyzické námahy nebo činností spojených se zvýšenou frekvencí dýchání. U dospělých osob bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.