Moravskému Krumlovu je po epopeji teskno

Moravský Krumlov - Chcípl tady pes, stěžují si obyvatelé Moravského Krumlova. Zámek je prázdný teprve pár dní, ale lidé jsou přesvědčení, že teď už k nim žádní turisté jezdit nebudou. Kdo by taky bloudil do města uprostřed „ničeho“, které se pyšní tak akorát oprýskaným zámkem? Že jim slavnou Muchovu Slovanskou epopej odvezla Praha, stále vnímají jako velkou křivdu. Najdou se ale i jiní - přesvědčení o opaku. Půvabné městečko s šesti tisíci obyvateli má podle nich návštěvníkům stále co nabídnout, jen na tato místa Krumlovští jaksi pozapomněli.

Z nouze ctnost, tak to vidí Pavel Roháček z Klubu přátel turistiky v Moravském Krumlově. „Teď když tu epopej odvezli, tak je to pro Krumlov vlastně správná startovací pozice,“ myslí si. „Posledních čtyřicet padesát let se tady všichni starostové a zastupitelé snažili pouze o propagaci Slovanské epopeje. Pro další památky a turistiku se tu nic moc nedělalo,“ tvrdí Roháček.

Například krásný Floriánek tyčící se nad městem je návštěvníkům celoročně nepřístupný s výjimkou jediného dne při pouti svatého Floriána. „Kdyby město zpřístupnilo také tyto opomíjené památky, kterých je v Krumlově určitě dost, uvítali by to nejen turisté, ale i místní,“ dodal Roháček.

Anketa: Jak moc epopej Moravskému Krumlovu chybí? (zdroj: ČT24)

Chcete vědět, kam v Moravském Krumlově a jeho okolí vyrazit, když ne za Slovanskou epopejí? Nenechte si ujít reportáž v pořadu Týden v regionech v sobotu 19. listopadu ve 12:00 na ČT1.

Vydáno pod