Sedm lékařů dnes stanulo u soudu kvůli smrti pacienta

Brno - U městského soudu v Brně dnes stanulo sedm lékařů z brněnské nemocnice Milosrdných bratří. Jsou obžalováni z ublížení na zdraví s následkem smrti. Podle státního zástupce měli zanedbat pooperační péči u pacienta, kterému kvůli rakovinnému nádoru byli nuceni odstranit slezinu a velkou část žaludku. Muž zemřel na následky rozsáhlé sepse organismu. Posledních 52 dnů svého života strávil v umělém spánku. Všichni lékaři dnes před senátem vinu odmítli.

Lékaři Pavel Vysloužil, Václav Vraspír, Josef Všetiček, Roman Legát, Hynek Verner, Robert Doušek a Vít Svěrák jsou obžalováni z toho, že nereagovali na zánětlivý bakteriální proces v těle poškozeného, přestože na to poukazovaly laboratorní výsledky. „Neudělali mu žádné podrobnější vyšetření, přestože věděli, že u pacienta může být riziko fatálního pooperačního zánětu velmi vysoké,“ uvedla obžaloba. Pacienta tak nezachránila ani nová operace, kterou mu provedli lékaři na začátku května necelý měsíc po první operaci ve Fakultní nemocnici U svaté Anny. Po 52 dnech v umělém spánku pak v této nemocnici zemřel.

Lékaři dnes u soudu svorně vypovídali, že pacient nejevil žádné známky zánětu. A po několika dnech po operaci byl přeložen z jednotky intenzivní péče na běžné oddělení. „Pacienta jsem vyšetřoval osmý den po operaci, 26. dubna. Měl jednorázový vzestup teploty, což je bežné, ale cítil se dobře. Ráno na to byl bez teploty a neměl žádné potíže. Několik dní po operaci měl sice zvýšenou hladinu bílých krvinek v krvi, ale to je běžná reakce po odejmutí sleziny,“ uvedl například Vysloužil.

Operace
Zdroj: ČT24

Z úst několika lékařů také opakovaně zaznělo, že pacient neměl žádné subjektivní potíže a na otázku, jak se cítí, vždy odpovídal, že dobře. „Kdyby měl potíže, které zánět vzniklý například z netěsnosti operovaného místa doprovází, nebylo by mu dobře, nemohl by jíst, měl by vysoké horečky, projevily by se kromě laboratorních zjevné klinické příznaky. V takových případech se dělají další vyšetření,“ uvedl lékař Josef Všetíček, jehož si původním povoláním veterinář k chirurgickému odstranění nádoru vybral. Ale ta vyšetření provedena nebyla.

To, že si lékařům nestěžoval, potvrdila i pacientova manželka, která dnes vypovídala jako svědkyně. Právě ona podala na lékaře trestní oznámení. Potvrdila, že byla sice předem informována o všech možných rizicích, která samotná operace skýtá. Co však pro ni pochopitelné nebylo, byl lékařský postup po přeložení manžela na běžné oddělení. „První dny byl vitální, v dobré náladě, chodil, ale pak se zhoršil, byl apatický. Lékaři mu nedávali žádné léky. Jen mi říkali, že to je normální, že pooperační stav může probíhat ve vlnách, jeden den je dobře a druhý špatně,“ prohlásila v slzách manželka zesnulého pacienta, který přežil po reoperaci v umělém spánku dalších 52 dnů, než zemřel. Nejhorší byl podle ní přístup lékařů o květnových svátcích. „Přestože se horšil a špatně dýchal, nikdo z lékařů se na něj nepřišel ani podívat. Primář odjel do zahraničí, a tak už podle nich asi nebylo potřeba cokoliv dělat.“ Už tehdy podle ní manžel prohlásil, že od něj dávají ruce pryč.

Ani poslední operace na specializovaném pracovišti nepomohla

Pacientův stav se radikálně zhoršil 4. května, kdy mu lékaři provedli revizi dutiny břišní. O den později jej nechali převézt na specializované pracoviště do Fakultní nemocnice U svaté Anny. Operační zákrok, který trval celou noc, už ale pacientovi nepomohl.

Do celého případu by měli vnést jasno soudní znalci, kteří by měli u soudu vypovídat 2. prosince. V tento den by také soud mohl rozhodnout, zda-li jsou lékaři ze smrti někdejšího veterináře vinni. Podle předběžných informací však některé posudky vypovídají o netěsnosti mezi jícnem a odoperovanou částí žaludku, jíž se mohl dostat do dutiny břišní jeho obsah a vyvolat zánět.