Jihomoravský kraj ocenil 14 osobností

Mikulov - Čtrnáct osobností převzalo v Mikulově Cenu Jihomoravského kraje. Zastupitelstvo kraje každoročně od roku 2004 tímto způsobem oceňuje vynikající zásluhy o rozvoj kraje, hrdinské a jiné výjimečné činy osobností, které se na jeho území narodily, žijí nebo jsou s ním spojeny svým působením. Slavnostní večer spojený s koncertem sboru Virtuosi di Mikulov se uskutečnil v prostorách mikulovského zámku.

Zastupitelé mimo jiné ocenili Jana Čenského za to, že deset let moderuje soutěž Miss Roma ČR, čímž se podle nich podílí na úspěchu akce. Dalším oceněným je nedávno zesnulý člen Městského divadla Brno Erik Pardus. V dokumentu pro krajské zastupitele je zmíněn jako držitel prestižních hereckých cen. Diváci si ho pamatují hlavně jako komisaře Zahálku z Četnických humoresek.

V kategorii hudba dostala cenu varhanice a hudební pedagožka Alena Štěpánková Veselá, která je zastánkyní stavby koncertního sálu v Brně. Druhým oceněným v této kategorii je folklorní zpěvák Luboš Holý. Cenu dostal in memoriam.

Dalšími oceněnými jsou malíř, sochař a grafik Vladimír Drápal, malíř a grafik Oldřich Rejnuš, výtvarník a pedagog Miroslav Štolfa, archeolog Karel Valoch a ředitelka Moravského zemského archivu Kateřina Smutná. Zastupitelé se rozhodli ocenit také hudebního pedagoga a historika Josefa Smýkala. Zmiňují ho jako zakladatele zvukové knihy a Slepeckého muzea, které dodnes tvoří součást fondů Technického muzea Brno. Smýkal vytvořil i první poradnu pro rodiče zrakově postižených dětí.

V kategorii film, divadlo a televizní tvorba dostal cenu režisér, dramaturg a scenárista Karel Fuksa. Dalším oceněným je Jaroslav Stávek, který stál u zrodu nejníže položené sjezdovky ve střední Evropě v Němčičkách na Břeclavsku a který areál dodnes provozuje. Svah slouží hlavně školám. „Stávek dokázal vytvořit kolem sebe skupinu 40 dobrovolných instruktorů, kteří každým rokem ve víkendových kurzech naučí lyžovat kolem čtyř set dětí,“ uvádí dokument pro zastupitele.

V kategorii sport cenu obdržel bývalý reprezentant ve sportovní gymnastice Zdeněk Růžička. Čtrnáctým oceněným je Josef Šulc, původním povoláním zedník, který po nehodě zůstal upoután na invalidní vozík. Založil družstvo pro zdravotně postižené, které má dnes 33 zaměstnanců, z toho 22 s handicapem.