Zastupitelé Meziříčí nečekaně rozhodli o zrušení dvou základních škol

Valašské Meziříčí – Jako blesk z čistého nebe přišla zpráva o zrušení základních škol na okraji Valašského Meziříčí. Zastupitelstvo Valašského Meziříčí sice mělo projednávat plán optimalizace, ale očekávalo se zrušení Základní školy Žerotínova. Překvapivé je, že návrh poprvé přednesl starosta Jiří Částečka (ODS) až dnes a zastupitelé ho okamžitě schválili. Tento školní rok je tak pro tamní žáky úplně poslední.

Vymyšlení plánu optimalizace dostala na starost speciálně vytvořená komise. Ta na dnešním zasedání navrhla dvě varianty úspor. Ta první počítala se zánikem Základní školy Žerotínova, kterou navštěvuje 400 dětí. Podle druhé měly zůstat všechny školy v provozu a prázdné třídy se měly pronajímat.

Po komisi vystoupil s návrhem starosta Jiří Částečka (ODS). Překvapivě navrhl zrušení škol na okraji Valašského Meziříčí, v Poličné a Krhové. Zastupitelé bod jednoznačně schválili. Expertní komise tak několik měsíců pracovala zcela zbytečně. „Byl jsem z toho dost v šoku, když jsem zjistil, že na stole je protinávrh. Dost nemile mě to překvapilo,“ popsal předseda expertní komise a zastupitel Jiří Hruška (TOP 09).

V ještě větším šoku byli dnes ředitel a učitelé škol, kteří na konci školního roku přijdou o práci. Oznámil jim to ředitel na mimořádné poradě, ze které mnohé učitelky odcházely s pláčem. Obě zařízení mají zaniknout už na konci srpna příštího roku. Vedení Valašského Meziříčí bude svoje rozhodnutí na konci listopadu obhajovat přímo v Poličné na veřejné schůzi. Zrušení školy může podle některých znovu nastartovat úvahy o odtržení Poličné od města.

Vedení Valašského Meziříčí se ke kroku rozhodlo patrně kvůli nátlaku rodičů. Za Základní školu Žerotínova totiž už několik týdnů bojovali rodiče dětí. Pod petici, která nesouhlasí se zánikem školy, se podepsalo téměř pět tisíc lidí. „Vy si myslíte, že my neumíme svolat rodiče z Poličné, sepsat petice a bouřit se proti tomuto rozhodnutí?“ ptal se zastupitel Vladimír Místecký (KSČM).

V současné době má Meziříčí v základních školách volných 990 míst. Zrušením škol v Poličné a Krhové zanikne 200 míst, dá se tedy očekávat, že do budoucna bude nutná další optimalizace.