Poslední plátna epopeje opustila Moravský Krumlov

Moravský Krumlov - Ze zámku v Moravském Krumlově dnes odpoledne zástupci hlavního města odvezli posledních pět pláten Muchovy Slovanské epopeje. K zámku těsně před polednem přijela dvě malá nákladní auta, která převezla bedny s plátny za město. Tam se plátna přeložila do kamionu a v něm zamířila do Prahy.

Starosta města Tomáš Třetina (TOP 09) i dnes kritizoval způsob převozu poslední části epopeje. „Překládání obrazu za městem neodpovídá podmínkám památkářů a může plátnům uškodit,“ tvrdil Třetina. Ředitel Národní galerie Bufka to odmítá s tím, že pro vjezd kamionu do města by zřejmě nedostali od radnice povolení. „Plátna jsou navíc převážena ve speciálních bednách se stálým klimatem, a překládka jim proto neublíží,“ ubezpečoval ředitel.

V Praze zamíří nejprve do depozitáře, později budou spolu se zbytkem Muchova cyklu napnuta a vystavena ve Velké dvoraně Veletržního paláce. Výstava má být otevřena ještě před Vánocemi a trvat by měla dva roky.

NO COMMENT: Epopej definitivně opustila Moravský Krumlov (zdroj: ČT24)

O místě, kde bude Slovanská epopej vystavena trvale, zatím není rozhodnuto. Podle zatím posledního návrhu by mohla být pověšena v historické Fantově budově hlavního nádraží. S tím souhlasí i rodina Alfonse Muchy, proti je Moravský Krumlov. Město stále doufá, že pokud by se zámek opravil, expozice by se do moderních prostor mohla vrátit.

Jednou z možností, kde by mohla být vystavena Slovanská epopej od malíře Alfonse Muchy, je secesní Fantova budova pražského hlavního nádraží. Na snímku je vizualizace zpracovaná Informačním institutem.
Zdroj: ČT24/ČTK