Nesviťte celou noc, doporučila studie za šedesát tisíc

Letovice –  Města hledají úspory, kde se dá. Letovičtí se rozhodli, že ušetří na veřejném osvětlení. Podle odhadů jim tudy protečou stovky tisíc korun za rok zbytečně. Výsledky odborné analýzy, které dostali v těchto dnech na stůl, prozrazují, kde ušetřit.

Staré stožáry a na nich zastaralé výbojky otáčejí kolečkem v elektroměru na plné otáčky. Jeden a půl milionu korun utratí každoročně Letovice za veřejné osvětlení prostřednictvím více než tisícovky zastaralých svítidel. Osvětlují silnice a chodníky na trase dlouhé 70 kilometrů. Tamní radnice si proto nechala zpracovat analýzu, která jí měla naznačit, jakým způsobem by mohla na osvětlení ušetřit. 

„Budeme vyměňovat osvětlovací tělesa za modernější s menším příkonem, kvalitnější optikou, a tím pádem můžeme i snížit stožáry, čímž poklesne i spotřeba. Možností je i omezování osvětlení během nočních hodin, kdy je na silnici menší provoz,“ vysvětluje možné úspory vedoucí technického odboru Martin Hoder. 

„Analýza nás stála 60 tisíc a úspory by měly být statisícové,“ věří starosta Letovic Vladimír Stejskal (ODS).

Projekt ale ještě musí schválit městská rada. Modernizace osvětlení totiž vyjde na 15 až 22 milionů korun. Letovice proto chtějí požádat o dotaci ministerstvo průmyslu a obchodu.