Motičák má jít za podvody na tři roky do vězení

Jihlava – Okresní soud v Jihlavě uznal Romana Motičáka vinným z podvodů a poslal ho na tři roky do vězení. Stejný trest mu soud uložil i loni v lednu, krajský soud následně ale rozsudek zrušil a nařídil nové projednání kauzy. Podle obžaloby Motičák obral čtyři osoby o téměř půl milionu korun. Rozsudek není pravomocný, obhájce se na místě odvolal. Případ Motičáka souvisí s vydíráním klíčového svědka, kterého se údajně dopustila skupina mužů pod vedením expolicisty a někdejšího šéfa Delta týmu Martina Foltýna.

Motičák získal od poškozených peníze na to, aby jim zajistil právní služby, koupi auta nebo nákup pozemků od pozemkového fondu. Za podvody už byl v minulosti odsouzen. Okresní soud loni v lednu uložil Motičákovi souhrnný tříletý trest a nařídil mu odškodnit poškozené. Motičák i státní zástupce Ivo Novák se proti rozsudku odvolali a krajský soud nařídil nové projednání. „Nelze přisvědčit závěrům soudu I. stupně, že spáchání skutku bylo beze všech pochybností prokázáno,“ stálo ve spisu jihlavské pobočky Krajského soudu v Brně.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

K novému výslechu svědků mělo dojít 19. září, tehdy došlo k útoku na dům jednoho ze svědků. Foltýn muže z Jihlavska údajně fyzicky napadl a přesvědčoval ho, ať stáhne svoji výpověď. Poté u jeho domu nechal spolu s komplici dva nefunkční granáty a výhružné dopisy. Vydírání vyvrcholilo později tím, že skupina polila dveře svědkova domu benzinem a zapálila je. V tu chvíli je zadržela zásahová jednotka. Mužům hrozí až osmileté tresty.

Martin Foltýn dříve působil v neoficiálním Delta týmu, což byla skupina policistů, která se údajně vyznačovala bezdůvodnou agresivitou k cizincům a příslušníkům menšin.

Vydáno pod