Barokní kašna v lednickém zámku projde rekonstrukcí

Lednice (Břeclavsko) - Novou atrakcí zámeckého parku v Lednici na Břeclavsku by se v příštím roce měla stát zrestaurovaná čtyřmetrová kašna italského barokního architekta Giovanniho Giacoma Tencally. Její obnova přijde na 2,3 milionu korun a památkáři peníze sháněli téměř tři roky.

Soukromý sponzor lednickému zámku nejprve věnoval tři sta tisíc korun. Za takový obnos se ale pouze nechaly odstanit sochařské prvky kašny. Další dva miliony korun na dokončení restaurátorských prací se památkářům podařilo sehnat až letos.

Kašna, která se nachází nedaleko palmového skleníku, byla původně napojena na řeku Dyji. „Byl to velký problém. Přívod vody do ní se zanášel řasami a nečistotami. Proto bude nově napojena na vodovod,“ uvedla lednická kastelánka Ivana Holásková.

Zámek Lednice na Břeclavsku je nejnavštěvovanější památkou na Moravě a jedním z nejoblíbenějších zámků v Česku. Ročně si ho prohlédne kolem 330 000 turistů. Návštěvnost zámeckého parku, který je veřejnosti volně přístupný, je však několikanásobně vyšší. Zámek je součástí tzv. Lednicko-valtického areálu.

Nyní se shodou okolností připravuje oprava i další Tencallovy kašny, která zdobí nádvoří zámku v Bučovicích na Vyškovsku. Také na její zrestaurování nemohli památkáři léta sehnat peníze. Pomohl sponzorský dar 1,3 milionu korun. Se zprovozněním této kašny se počítá v příštím roce.