Protestující zaměstnanci a příznivci brněnské opery zaplnili náměstí

Brno - Demonstrovat dnes vyšli zaměstnanci opery Národního divadla v Brně. Chtěli tak vyjádřit svůj nesouhlas s plánovanými škrty v dotacích na kulturu a zvažovaným přerušením činnosti operní scény. Průvod se shromáždil před 13. hodinou u Mahenova divadla a vydal se směrem k Moravskému náměstí. Pořadatelé počítali s účastí asi 150 zaměstnanců, podpořit je ale přišlo několik stovek lidí.

NO COMMENT: Protest proti omezení opery (zdroj: ČT24)

Když nám pán bůh zdraví dá, řehtačky a píšťalky. Protestující umělci a jejich příznivci se na pochod vydali jak jinak než s hudebním doprovodem. Na zastávkách zapěli slavné operní árie a když společně předčítali prohlášení směřované vedení města, v pozadí zněla Smetanova Libuše. Cestou se k nim přidávaly zástupy dalších lidí, takže na Moravské náměstí, kde naplánovali happening, dorazil dav čítající několik set lidí. Zaměstnancům opery vyjádřili podporu také studenti a vyučující brněnské konzervatoře, soubor slovenského národního divadla nebo brněnská Filharmonie.

K demonstrantům se cestou připojovaly desítky dalších sympatizantů
Zdroj: ČT24

V petici žádají vedení města, aby zvážilo setrvání ředitele Národního divadla Brno Daniela Dvořáka ve funkci. Podle odborářů nedostatečně hájí zájmy divadla. Dvořák se proti tomu ale značně ohrazuje. „Žádné definitivní termíny jsem nestanovil. Každý rozumný šéf musí přednést, co by chystané změny mohly obnášet,“ řekl Dvořák.

Odboráři: Rozpustit soubor a pak ho chtít obnovit, je nesmysl

Obavy z přerušení činnosti operního souboru pramení ze dvou zdrojů. Jedním z nich jsou ohlášené dvacetiprocentní škrty v příspěvku města na provoz divadla. Druhým jsou zvažované opravy Janáčkova divadla, v němž opera uvádí většinu svých představení. Pokud divadlo zůstane delší dobu zavřené, bude provoz opery značně omezen. Podle odborářů jsou ale opravy pouze záminkou. Ředitel divadla Daniel Dvořák to popírá, opravy Janáčkova divadla jsou podle něj ve skluzu z minulých let a na jejich dokončení je závislá následná oprava Mahenova divadla.

Pokud by se činnost opery příští rok na zvažovaných sedm měsíců přerušila, soubor se již nikdy nedá dohromady ve stejné kvalitě, tvrdí pěvci a hudebníci.

Hana Procházková z Unie profesionálních zpěváků
„Idea, že se soubor po půl roce nebo roce dá zase dohromady, je utopie. Bude trvat hodně dlouhou dobu, než se bude moci začít hrát.“

Dvořák ale tvrdí, že dočasné přerušení činnosti souboru není výjimečné ani v zahraničí. Podobnému opatření se nevyhnulo například divadlo v Terstu. „Tam tomu říkají zkrácená sezona,“ podotkl. Zdůraznil však, že podoba úsporných opatření na příští rok závisí na tom, zda brněnští radní skutečně uvolní peníze na opravu divadla. Dvořák věří, že o tom rozhodnou už brzy.

Náměstkyně brněnského primátora Jana Bohuňovská (ODS)
„Ředitelé městských divadel mají hledat úspory. Pozastavení činnosti není rušení, ale nejednáme ani o tom, že by se pozastavila činnost celého souboru. Jednání probíhají intenzivně a citlivě a město důkladně zváží, jaké kroky v této situaci podnikne.“

Dvacetiprocentní škrty hrozí všem příspěvkovým organizacím města Brna od domovů důchodců až po divadla. Důvodem je plánovaná velká investice do kanalizace, která zatíží brněnský rozpočet. Národní divadlo Brno již oznámilo, že propustí 51 ze svých 610 zaměstnanců. Propouštění se dotkne většiny pracovníků úseku vlastní výroby dekorací a kostýmů, přestože nedávno proběhly rekonstrukce dílen za několik milionů korun. Odejdou s koncem letošního roku. Ani to však neumožní požadovanou dvacetiprocentní úsporu. Operní soubor má 190 zaměstnanců.