Bývalého policistu ÚOOZ Hanáka dopadli na Slovensku

Praha/Bratislava - Posledního ze čtyř mužů, kteří jsou obvinění z krácení daně v souvislosti s obchodováním s hutním materiálem, zadrželi slovenští policisté. Skupinu, která připravila Česko o více než 40 milionů, zadržela policie už v dubnu. Jeden z hlavních aktérů, bývalý policista Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Marián Hanák ale uprchl. Spekuluje se o tom, že ho varoval šéf ÚOOZ Robert Šlachta, v současnosti se jedná o Hanákově vydání do České republiky.

„Hledaný muž, na kterého byl vydán jak evropský, tak i mezinárodní zatýkací rozkaz, byl dnes v noci zadržen v Bratislavě, kde bydlel v jednom bytě. Zadržený měl u sebe doklady na cizí jméno, které však byly falešné. Policisté proto byli nuceni učinit patřičné kroky ke zjištění totožnosti, následně zjistili, že se skutečně jedná o sedmatřicetiletého hledaného muže. Ten je obviněn z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ uvedl pro ČT mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Podle policie gang vydělával na fiktivních vývozech železa a dalších kovů na Slovensko a do Polska, kde se z obchodů neplatí daň z přidané hodnoty (DPH). V dubnu se policii podařilo dopadnout tři podezřelé, Hanáka ale někdo varoval. Vrchní státní zastupitelství v Praze přijalo v této souvislosti oznámení, že tak učinil ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Ten obvinění jednoznačně odmítl. Policejní inspekce poté ukončila vyšetřování s tím, že se skutek stal, ale viníka se objevit nepodařilo.

Hanáka už předtím policejní inspekce podezírala z korupce a vynášení informací a čelil také obvinění z výtržnictví a útoku na veřejného činitele. Nakonec odešel od policie sám. Podle svědků si jako policista žil vysoce nad poměry. V kauze obchodů s hutním materiálem je podle regionálního deníku spolu s Hanákem stíhán mimo jiné také zlínský rapper David Málek alias David Steel.