Uherské Hradiště pokácí přes 130 stromů, místní jsou proti

Uherské Hradiště - Za několik dní má získat titul Město stromů, o spoustu zeleně ale Uherské Hradiště zřejmě brzy přijde. Více než 130 letitých stromů ve Smetanových sadech má jít z bezpečnostních důvodů k zemi. To se nelíbí místnímu sdružení Chraňme zeleň, podle kterého je posudek, na jehož základě mají být stromy pokáceny, nekvalitní. Lidem vadí, že nedostali možnost podobu největšího uherskohradišťského parku jakkoliv ovlivnit.

Za rozsáhlým kácením stromů v uherskohradišťském parku stojí především obavy o bezpečnost. „Loni při vichřici jsme si ověřili, že je to značně rizikový park,“ řekl uherskohradišťský starosta Květoslav Tichavský (ODS).

Značná část obyvatel Uherského Hradiště je však přesvědčená, že pokácet najednou 133 stromů je příliš hysterické. Aktivisté ze sdružení Chraňme zeleň se pustili do kritiky posudku dendrologa, který si nechalo zpracovat vedení města. Podle nich je kácení zbytečné až u dvou třetin označených stromů. „Ty stromy sice mají nějaké vady, ale ne takové, aby musely být rovnou pokáceny,“ řekla za sdružení Jiřina Stloukalová.

Ochránci zeleně se odvolávají také na Nadaci Partnerství, která se městu v letošní anketě rozhodla udělit titul Město stromů. Chystané kácení ale jistotu náhle změnilo v rozpaky. Hana Zuchnická z nadace uvedla, že Uherské Hradiště ještě nemá titul definitivně. „Musíme se v této situaci nejdříve zorientovat. Teprve pak se uvidí, zda Uherské Hradiště Městem stromů bude, nebo ne,“ řekla Zuchnická.

Starosta Květoslav Tichavský o kácení zeleně (zdroj: ČT24)

Hradišťská radnice ustoupit rozhodně nehodlá – 130 stromů pokácí a následně vysází 66 nových. Směrodatné pro vedení města není ocenění, ale glejt soudního znalce o nutnosti kácet. „V tomto věříme odborníkům,“ uzavřel Tichavský.

Úředníci chtějí předejít tragédiím

Obavy rozvířilo zřejmě nedávné neštěstí ve Zlíně, kde v roce 2009 vyvrácený strom zabil dva školáky. Tragická událost vyvolala otázky, zda smrti dětí nešlo předejít důslednějšími kontrolami městské zeleně. Úředníky, kteří za ně byli zodpovědní, ale soud nakonec zprostil viny. Dospěl totiž k závěru, že strom mohl mít uhnilé kořeny, přestože vypadal zcela zdravě. Nebezpečí, které se skrývalo pod zemí, tak nikdo nemohl tušit. Zlín i další města jsou však od té doby obezřetnější.

Vydáno pod