V Moravanech to opět vře kvůli plánům bytové výstavby

Moravany - Do pasti se zřejmě dostaly Moravany na Brněnsku. Developeři se tam rozhodli investovat do výstavby stovek nových bytů. Tak masivní rozšíření dnes dvoutisícové obce se ale spoustě obyvatel nelíbí. Odpůrce podpořil také Nejvyšší správní soud, který v lednu zamítl změnu územního plánu, která by výstavbu umožnila. Část investic už ale Moravany využily a nemají je z čeho vrátit. O možných řešeních nepříjemné situace se dnes debatovalo na veřejném jednání zastupitelstva.

Obrovským problémem jsou závazky Moravan vůči developerům. Obec jim slíbila „součinnost“ při jejich záměrech zrealizovat v obci bydlení pro další tisíce lidí. Developeři kvůli tomu v obci skoupili soukromé i obecní pozemky a teď hrozí, že budou po obci chtít své investice zpět. Za část z nich se ale v obci už začala stavět mateřská škola.

Zastupitelé proto řeší, jak dál. Mají možnost buď schválit nový územní plán, v němž alespoň zčásti uspokojí zainteresované developery, anebo jej ponechat v původní podobě a dostat se s developery až k možnému soudu o náhradu škody. Jako nejschůdnější řešení se jim jeví dodatek k současnému územnímu plánu, který by umožnil zahájení stavby pouze firmě Embra Apartment.

To by se zase nemuselo líbit ostatním investorům, kteří na nový územní plán taktéž čekají. Hrozí, že by zvýhodnění jediného investora mohli napadnout u soudu. Takový krok se nelíbí ani místním, kteří s gigantickou výstavbou stále nesouhlasí.

Odpůrci bojují za zachování venkovského rázu obce

Developerská firma Embra Apartment chtěla v lokalitě zvané Jabloňový sad postavit třípodlažní domy se stovkami bytů. To by znamenalo téměř zdvojnásobení počtu obyvatel. Podle místních na takový nárůst počtu obyvatel Moravany nejsou připravené, chybí základní občanská vybavenost – školka nebo zdravotní středisko. „Obci tyto věci chybí už nyní, kdy má 2 000 obyvatel,“ zdůraznil architekt a občan Moravan Jiří Slezák.

Starousedlíkům se také nelíbí, že územní plán povoluje stavbu výškových domů, které podle nich zničí venkovský ráz místa. Spoustu pozemků přitom firmě prodali sami obyvatelé.

Proti masivní výstavbě v Moravanech se postavily i sousední Ostopovice. „Tak významné zvýšení počtu obyvatel by výrazně projevilo na dopravě, velmi by to přitížilo i Ostopovicím,“ uvedl starosta Ostopovic Jan Simon (nez.). Nejvyšší správní soud se 18. ledna postavil na stranu odpůrců a změny v územním plánu, které by gigantickou výstavbu umožnily, zrušil. Při jejich schvalování prý zastupitelé dostatečně nezohlednili vliv na životní prostředí.