Přehození dopravy mezi ulicemi Plotní a Dornych se odkládá

Brno - Dokončení největší dopravní změny v historii Brna, jak bývá označován plán na přehození tramvajové a automobilové dopravy mezi sousedními ulicemi Plotní a Dornych, se odkládá na neurčito. Na investici za dvě miliardy korun nemá Brno peníze, celý projekt i přípravné práce se proto zastavily.

„Vzhledem k finančním opatřením, které město provádí, tak je příprava stavby odložena. Teď musíme čekat na přidělení finančních prostředků, jakmile k tomu dojde, tak můžeme začít stavbu připravovat a zahájit výkupy pozemků,“ řekla mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová. Zastavené jsou i demolice domů na obou ulicích, k zemi jich šlo ze tří desítek jen několik. Pro celou stavbu to znamená zdržení. Jak velké, to se nedá odhadnout. „Všechno záleží na tom, kdy město uvolní peníze ze svého rozpočtu, ale věříme, že to stavbu nezbrzdí nijak výrazně,“ dodala Navrátilová.

Brněnské komunikace už vyřešily i problémy s hlukem, které měly vzniknout ve chvíli, kdy by v těsné blízkosti domů na Plotní jezdily tramvaje. „Ochranu proti hluku už máme odsouhlasenou hygieniky, to je uzavřené,“ popsala Navrátilová.

„Do ulice Dornych se automobilová doprava měla přesunout z toho důvodu, že by jednou měla pokračovat jako bratislavská radiála, tedy hlavní výpadovka na dálnici. A tramvaj, která dnes objíždí trasu do Komárova po Dornychu, by byla v ulici Plotní napřímená, takže by umožnila lepší obsluhu celého území,“ řekl před časem technický ředitel Brněnských komunikací Josef Luňáček.

Reportáž Petra Tomíčka a Michala Šebely (zdroj: ČT24)