Zubní poliklinika v Bohunicích kvůli odporu místních nevznikne

Brno - Po půl roku trvajících dohadech je jasno - soukromá stomatologická poliklinika v ulici Jihlavská v Brně-Bohunicích nevznikne. Proti záměru investora se postavily stovky místních, kterým se nelíbilo, že kvůli ordinacím přijdou o zeleň. Za občany se v květnu postavilo i vedení městské části. Investor Vladimír Černoch se proto rozhodl lokalitu Za humny opustit. Pro stavbu už našel nové místo jen o kousek dál, v areálu kampusu Masarykovy univerzity.

„Pro tu lokalitu to v tuto chvíli neznamená nic. Máme ji dlouhodobě zařazenou do plánu regenerace zeleně, na jaře se počítá s výsadbou nových stromů. Doufáme, že ze stavebních parcel uděláme veřejnou zeleň,“ uvedl starosta městské části Bohunice Miloš Vrážel (ODS).

„Jsme rádi, že se nám podařilo společným úsilím osmi stovek lidí a občanského sdružení změnit původní záměr investora. Je to ale jenom částečné vítězství, protože ještě potřebujeme, aby se pozemek převedl na městskou zeleň. Jinak hrozí, že v budoucnu přijde jiný investor s jiným plánem,“ řekla místní obyvatelka.

Městská část už požádala magistrát o to, aby se v územním plánu celá lokalita proměnila ze stavební parcely na plochu městské zeleně. „Mám informaci, že v brzké době by se zastupitelstvo města Brna mělo zabývat návrhem, který na zeleň mění alespoň část plochy,“ popsal starosta Vrážel.

Obyvatelé Bohunic o přesunutí budovy stomatologické kliniky (zdroj: ČT24)

Lékař a investor Vladimír Černoch chtěl třípatrovou budovu postavit mezi ulicemi Jihlavská a Pod nemocnicí, jen kousek od Fakultní nemocnice. Místním se jeho záměr nelíbil mimo jiné i kvůli tomu, že středisko by bylo tak blízko nemocnici. „Proč bychom chodili do soukromé polikliniky, když je dobrá nemocnice kousek od ní?“ ptal se na květnovém setkání s investorem jeden z místních.