Rakovinotvorné fenoly dál ohrožují obyvatele Šlapanic

Šlapanice – Zatímco politici se přou o způsob odstranění starých ekologických škod, lidé kvůli někdejší neopatrnosti svých předků umírají. Neúspěšně čekají už léta obyvatelé Šlapanic u Brna na dokončení dekontaminace půdy a podzemních vod zamořených rakovinotvornými fenoly. Problém vznikl v 50. letech minulého století, kdy šlapanický závod na výrobu lepenky vypouštěl fenoly jako odpad do podzemních vod. Z továrny, která leží v srdci města, se jedovaté chemikálie dostaly až pod bytovou zástavbu. Stát sice městu už v roce 1994 slíbil, že ekologickou zátěž odstraní, dodnes tak ale neučinil. Jak odstranit staré ekologické škody, se totiž politici dodnes nedohodli. Šlapanice se dočkají nejdříve napřesrok.

Ačkoli na místě staré továrny už úklid částečně proběhl, na to, co má pomoci především, Šlapaničtí zatím čekají. „V areálu byla realizována první etapa sanace a budoucí druhá etapa spadá do komplexní ekologické zakázky, takzvaného ekotendru. “Každopádně počítáme s tím, ať už bude zvolen velký ekotendr, či samostatná zakázka, tak by ve Šlapanicích měla být další fáze zahájena v příštím roce," slíbil jim však mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Existují dvě možnosti, jak pokračovat dále. Buď je možné jedovatou látku ohradit, aby se nešířila dále, a postupně ji odčerpávat. Dražší, ale účinnější variantou je zeminu vytěžit a fenoly likvidovat přepalováním na speciální lince. O sanaci se ale musí postarat stát, firma ICEC Šlapanice, která areál odkoupila, nemusí přispět nic, protože k zamoření půdy a podzemních vod došlo za jiného vlastníka. Ministerstvo financí na odstranění ekologické zátěže ve Šlapanicích vyčlenilo přes 77 milionů korun.

Martin Jedlička, ředitel ICEC Šlapanice k letité ekologické zátěži města (zdroj: ČT24)

Lidé ze Šlapanic kvůli problémům raději nepoužívají studny

„Pro město to znamená jednoznačně časovanou bombu, protože situace se neustále zhoršuje. Voda ve studních se nedá použít vůbec k ničemu,“ popisoval problémy starosta Jaroslav Klaška (KDU-ČSL). Všichni lidé za Šlapanic tak používají vodu z městské sítě. Po dvaceti letech, kdy chemička vypouštěla fenoly, je zamořené také nejbližší okolí továrny, v němž stojí rodinné domy. V překlenovacím období mezi první a druhou fází odstraňování ekologických škod probíhá alespoň pravidelný monitoring podzemní vody ve vybraných objektech.

Nový ekotendr by státu ušetřil desítky miliard korun

Zatímco ministr financí Miroslav Kalousek podporuje návrh, aby miliardovou zakázku získala jediná firma, premiér Petr Nečas je proti. Preferuje rozdělení sanací do několika menších částí, které by byly méně finančně náročné.