Soud opět nařídil profesorovi zaplatit pokutu za výhružky

Brno - Městský soud, který se už podruhé zabýval případem obžalovaného profesora Břetislava Horyny, dnes opět rozhodl o jeho vině. Horyna měl několik měsíců e-mailem vyhrožovat svému kolegovi smrtí. Soud mu za to dnes potvrdil padesátitisícovou pokutu. Profesorovi nepomohlo ani svědectví několika jeho kolegů a zpochybnění znaleckého posudku, který měl říci, zda nemohl maily z jeho IP adresy poslat někdo jiný.

„Břetislav Horyna je autorem a odesílatelem výhružných e-mailů. Nejméně jeden e-mail byl odeslán z domácího počítače,“ zdůvodnil své opakované rozhodnutí soudce městského soudu Martin Hrabal. Soud má podle něho za prokázané i to, že počítač užívaný Horynou na pracovišti sloužil k přístupu do e-mailových schránek, ze kterých výhružky chodily.

Své rozhodnutí městský soud opětovně podložil znaleckým posudkem. Podle něho je zcizení IP adresy velmi komplikovaná záležitost. „K dispozici je jeden konkrétní e-mail a přístup do e-mailových schránek, které jsou uvedeny jako odesílatelé předmětných e-mailů. Tam se podařilo zjistit, že se k nim mimo jiné přistupovalo z IP adres, které byly na pracovišti profesora Horyny,“ uvedl soudní znalec Roman Pavlík.

Ani dnes porotu nepřesvědčila svědectví o profesorově nevině. Soudce ale jednoznačně nevyloučil, že výhružné e-maily mohl z Horynova počítače posílat někdo jiný. „Ta možnost falzifikace IP adresy tady nepochybně zůstává. Pokud by nebyly žádné jiné důkazy, které by svědčily v neprospěch obžalovaného, zřejmě by přicházel zprošťující rozsudek,“ uzavřel Hrabal.

Profesor Hroch cituje s výhrůžných e-mailu
Zdroj: ČT24

Celý případ se na městském soudě projednával už podruhé, k novému projednání ho vrátil odvolací krajský soud. „Rozsudek byl předčasný a obžalovaný se neměl možnost řadně obhájit. Neměl dostatek času k přípravě reakce na posudek znalce z oboru informatiky. Měli být vyslechnuti obhajobou navržení další svědci,“ zdůvodnil své rozhodnutí Karel Hortík, soudce Krajského soudu v Brně. Horyna byl přitom připraven doložit svědectví, která mu měla zaručit alibi například na dobu, kdy byly vulgární e-maily posílány. Sám se odmítá k případu vyjádřit.

Reportáž Zuzany Neuvirthové (zdroj: ČT24)

Ukázka z výhružných e-mailů

„Hajzlíku, ty si myslíš, že utečeš do Ostravy? (…) To by ti prospělo, pár ti jich naflákat, až budeš žrát chodník. (…) Stačí jedna injekce v trolejbusu, celkové ochrnutí, shniješ zaživa. (…) Myslíš si, že zalezeš a nebudeš vidět? Ani omylem, fešáku, už brzo to začne, dočkáš se. Shniješ, než tě najdou.“

Podle spisu poslal od prosince 2008 do dubna 2009 třiašedesátiletému Hrochovi devět vulgárních anonymních e-mailů. Policie uvedla, že do Hrochovy školní e-mailové schránky byly posílány e-maily ze sousední, tedy Horynovy kanceláře. Nejdříve se anonymní autor snažil Hrocha vystrašit, brutálnost se ale stupňovala. Výhrůžky neustaly ani poté, kdy Hroch vyvěšoval e-maily na veřejné nástěnce katedry.