OBRAZEM: Mistrovství ČR v orbě

Postoupky - V Postoupkách na Kroměřížsku se konal 38. ročník mistrovství ČR v orbě. Klání se zúčastnily čtyři desítky oráčů - jak se starými pluhy taženými koňmi, tak i s moderními stroji. Nejlepší účastníci si vybojovali účast na mistrovství světa, které se koná příští rok v Chorvatsku, případně se zúčastní mistrovství Evropy v Severním Irsku.

Účastníci závodili ve dvou hlavních kategoriích - klasický jednostranný pluh a oboustranný otočný pluh. V první kategorii zvítězil několikanásobný mistr republiky Václav Milík z Agros Kojice a ve druhé Aleš Malý ze Zábřehu. Mezi juniory nejlépe uspěl Michal Ondra ze Sdružení podřipských oráčů. Doprovodnými kategoriemi byly orba s koňmi a orba s pomocí malé mechanizace.

Oráči měli k dispozici plochu 100 metrů dlouhou. „Plochu museli zorat a navázat na souseda tak, aby tam nezůstávaly mezery. Hodnotí se hlavně přímočarost, stanovená hloubka orby a například zaklopení rostlinných zbytků, aby z toho netrčela třeba sláma,“ uvedli organizátoři.

Akce přilákala zřejmě i díky slunečnému počasí davy lidí. Připraven byl bohatý doprovodný program s přehlídkou starých povozů, strojů či ukázkami hipoterapie. 

  • Mistrovství ČR v orbě autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK
  • Mistrovství ČR v orbě autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK

Mistrovství v orbě se v Česku koná od roku 1963. Pravidla jsou stejná, jako má Světová společnost pro orbu. Soutěžní orba má v České republice dlouholetou tradici. První písemně doložená soutěž v orbě na území Čech se konala v roce 1855 u příležitosti zemědělské výstavy. Pravidelná národní klání se konají od roku 1963. V dřívější době to byly soutěže s pluhy o čtyřech a sedmi radlicích.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)