Bývalý elitní policista Martin Foltýn je ve vazbě

Brno – Údajný šéf takzvaného brněnského Delta týmu Martin Foltýn je kvůli vydírání svědků s dalšími dvěma muži ve vazbě. Při vydírání měli používat radikální metody a zbraně včetně granátů. Případ se týkal kauzy rozsáhlých podvodů, trojice prý k zastrašení muže použila nefunkční granáty, a zapálila mu dokonce dveře od domu. Foltýn dříve působil v neoficiálním Delta týmu, což byla skupina policistů, která se údajně vyznačovala bezdůvodnou agresivitou k cizincům a příslušníkům menšin.

Foltýn muže z Jihlavska údajně fyzicky napadl a přesvědčoval ho, ať stáhne svoji výpověď v neprospěch jiného muže obviněného z rozsáhlých podvodů. Poté u jeho domu společně s komplici uložil dva znehodnocené granáty a výhrůžné dopisy pro celou rodinu Vydírání vyvrcholilo o uplynulém víkendu, kdy Foltýn a jeho společníci polili benzinem dveře u domu vydíraného a zapálili je. Právě v ten okamžik celou trojici zadržela zásahová jednotka.

Jihlavský soud poslal do vazby tři muže v úterý. „Jsou stíháni pro trestné činy loupeže, vydírání a úmyslného obecného ohrožení. Hrozí jim až osmileté vězení,“ uvedl předseda okresního soudu Vladimír Sova.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)


Foltýn patřil k Delta týmu

Martin Foltýn, který doposud pracoval v obchodě se zbraněmi, patřil k elitním policistům, kteří mezi sebou v nelegální zásahové jednotce Delta tým soupeřili v tvrdosti zásahů proti zadrženým. Jejich činnost v terénu provázela bezdůvodná agresivita vůči menšinám, soupeření v tvrdosti zákroků nebo ponižování zatýkaných. Příslušníci týmu si navíc pořizovali inscenované fotografie, na kterých nechyběla krev nebo nahota. Vizitku šesti členů někdejší elitní jednotky sestavila policejní inspekce, která činnost neoficiálního Delta týmu půl druhého roku monitorovala. Výsledkem je jediný kázeňský trest. 

Petr Albrecht ke kauze Delta týmu (zdroj: ČT24)

Fungování takzvaného Delta týmu rekonstruuje spis o stovkách stran textu. Šestice policistů z jihu Moravy podle závěrů šetření s neadekvátní brutalitou zasahovala proti menšinám a cizincům tak, aby muži zákona posílili vlastní nadřazenost – vše údajně pod vlivem nacistické ideologie. „U některých policistů, kteří byli vyšetřováni v rámci tohoto spisu, bylo potvrzeno agresivní až brutální chování,“ přiznal jihomoravský policejní ředitel Tomáš Kužel. „V některých případech bylo používáno nadměrné agresivity, osoby, když byly spoutány a ležely obličejem k zemi, byly fotografovány,“ popsal činnost policistů státní zástupce Jan Megela. 

Předloni ale agresoři v řadách policie své sklony přehnali. Třiačtyřicetiletý, necelých padesát kilo vážící Hoang Son Lam zákrok tří členů Delta týmu v centru Brna nepřežil. Policisté ho podle svědků svlékali, posmívali se mu a také jej fotili. Soud už mezi ně rozdělil přísné tresty a nyní bude navíc rozhodovat o odškodném pro pozůstalé. 


Údajný šéf Delta týmu Martin Foltýn však popisuje celou kauzu jako štvavou kampaň policejní inspekce a velký omyl. Problémové fotky podle něj například mířily do soutěže pořádané policejním prezidiem. „Celý Delta tým je jeden vykonstruovaný nesmysl. Zákroky byly prováděny stejnou měrou proti pachatelům bílé barvy pleti, černé, žluté…,“ hájí se bývalý policista Foltýn. Obvinění se nakonec nedočkal on ani jeho kolegové. Kvůli časovému odstupu mohl nový šéf jihomoravské policie potrestat jediného z policistů. 

Po zásahu proti Hoang Son Lamovi se takzvaný Delta tým rozpadl. Martin Foltýn odešel do civilu, Josef Srnský si odpykává desetiletý trest a jeho kolegové čekají na pravomocný verdikt. Zbývající dva policisté z Delta týmu nadále slouží v zásahové jednotce Zlínského kraje.